Februari månads Röttervän heter Eva Helander och bor i österlenska Simrishamn där hon arbetar som tandläkare. Hon berättar att hon släktforskat av och till från dotterns födelse och att hon just nu haft ett litet uppehåll i forskandet… "Så det här priset kanske blir en inspiration att komma igång igen!"

"Jag var mammaledig 1988", fortsätter hon, "och behövde någonting att göra. Så jag beslöt mig för att ta reda på vad som hade hänt min farmor, som ’försvunnit’ från familjen, och jag blev så tagen av hennes öde så att jag fortsatte att släktforska av bara farten." Det visade sig att farmodern blivit psykiskt sjuk och blivit intagen på sjukhus och vårdhem för resten av sitt liv. "Ett gripande öde…"

Släktforskningen har för Evas del blivit lite mer av enskilda djupdykningar, än det vanliga letandet efter grenar och kvistar. "Jag är mer fascinerad av människornas öden, och kan haka upp mig i någons enskilda historia i stället för att fortsätta med förfäderna." För intresset för kultur, socialhistoria och etnologi finns också utanför själva släktforskningen.

"Släktforskningen är dessutom lite av en vintersyssla för mig", menar hon, och fortsätter, "för på sommaren blir det mest trädgårdspyssel i vår sommarstuga en bit norr om Simrishamn."

Som vanligt handlar släktforskningen om bönder, torpare och hantverkare, och deras ättlingar som blivit akademiker. "Mycket av ett tvärsnitt av Sverige!" "Men det finns en och annan som sticker ut, förstås…" och syftar på den snickaren från småländska Skärstad som flyttade söderut med sin son och började bygga orglar. "Han byggde kyrkorgeln i Bosebo kyrka, vilken sedan flyttades till Kulturen i Lund och står uppställd där med orgel och allt."

På mödernet har Eva tyska anor eftersom modern invandrade därifrån. "Det blir framtidens släktforskning" tycker hon "eftersom det verkar vara svårare att släktforska i Tyskland."

Eva valde boken "Kartforskning" utöver den DVD-skiva som alla får som blir "Månadens Röttervän", nämligen "Släkthistoriskt Forum 1982-2010".

Varje månad blir någon av de många "Rötters Vänner" utsedd till Månadens Röttervän. Förutom en liten presentation i Rötter, erhåller pristagaren två fina priser från Sveriges Släktforskarförbund. Det ena priset är DVD-skivan "Släkthistoriskt Forum 1982-2010" som alltså innehåller 28 årgångar av förbundets tidskrift, plus fem årgångar av Genealogisk Ungdoms Tidskrift utkomna 1977/1981. Det andra priset består av ett valfritt ex av släktforskarförbundets egna handböcker.