Januari månads Röttervän heter Kerstin Karlström och bor i Jordbro i Haninge kommun sydost om Stockholm. Kerstin är 55 år och har nyligen tagit upp släktforskningen igen efter ett långt uppehåll på cirka 25 år.

"Det var så att Farfar hade dött då, 1978, och någon hade frågat honom om han visste något om släkten, och det hade han skrivit upp på en papperslapp en tid innan han dog… Och den papperslappen hamnade hos mig." Papperslappen innehöll i stort sett bara en lista på diverse släktingar, men det räckte för att Kerstin skulle bli nyfiken och fråga sin pappa om han visste något mer om släkten. Det slutade med att hon gick en kurs i släktforskning och började beställa mikrofilmer och började bygga sig ett släktträd lite sakta. För då gick det långsamt att släktforska, eftersom man fick vänta länge på filmerna.

"Jag höll på två tre år, men sedan bildade jag familj och släktforskningen kom allt mer i skymundan. Jag gjorde något litet ryck då och då, och var faktiskt med i Ådalens Släktforskare hela tiden. Men det blev inte särskilt mycket forskat. Familjen tog all tid."

Så när barnen blivit så stora att det blev mer tid till annat, fick släktforskningen mer tid, och idag är Kerstin helt biten igen och sitter och forskar hela kvällarna.

Den första tiden, när Kerstin var ung, fick forskningen handla om farfars och farmors släkt i Ångermanland, där släkten bestod av de vanliga torparna, bönderna och någon båtsman. På farmors sida fick hon upp ett spår om en drunknad skeppare från Åland, men dåförtiden var forskningen betydligt knepigare, så den historien "lossnade" inte förrän nu, och bör leda till någon spännande historia. "Jag har fått veta att skepparen, som var förlovad med min farmors farmors mor, föll överbord vid något slagsmål och drunknade, så det borde finnas mer skrivet om händelsen."

På mammans sida härstammar Kerstin från Småland. Där har hon funnit två intressanta bröder Uebel från Bayern som startade bryggerier i Värnamo och Växjö. "De kom till Småland i början på 1800-talet och var söner till en gästgivare i Bayern", avslutar Kerstin, som bestämt sig för handboken "Kartforskning" som pris utöver DVD-skivan "Släkthistoriskt Forum 1982-2010".


Varje månad blir någon av de många "Rötters Vänner" utsedd till Månadens Röttervän. Förutom en liten presentation i Rötter, erhåller pristagaren två fina priser från Sveriges Släktforskarförbund. Det ena priset är DVD-skivan "Släkthistoriskt Forum 1982-2010" som alltså innehåller 28 årgångar av förbundets tidskrift, plus fem årgångar av Genealogisk Ungdoms Tidskrift utkomna 1977/1981. Det andra priset består av ett valfritt ex av släktforskarförbundets egna handböcker.