Viralt och globalt om DNA och släktforskning

Viralt och globalt om DNA och släktforskning

På Youtube och Facebook kryllar det av små videosnuttar om otroliga händelser, misstag, tokigheter och lustifikationer. Mycket är givetvis trams och roar blott för stunden, medan annat stannar kvar i medvetandet och kanske t.o.m. gör gott och skapar opinion. Är snutten riktigt bra och tänkvärd blir den snabbt viral och ses av miljontals människor över hela vår jord. Ett lysande exempel på ett sådant budskap är en liten reklamfilm för ett stort reseföretag, genialt uttänkt, skickligt genomförd och lysande redigerad. Se här: 

https://www.youtube.com/watch?v=tyaEQEmt5ls

Varje gång jag tittar på detta klipp, och det har blivit många gånger vid det här laget, brister jag ut i ett stort leende och något som liknar tårar. Det är så himla bra!

b2ap3_thumbnail_Jay.jpgb2ap3_thumbnail_Jay.jpg

Man har samlat ett 40-tal unga människor av olika ursprung och nationalitet till ett informationsmöte, där de får presentera sig och berätta om sin bakgrund. Alla tycks vara övertygade om att de är 100% engelsman, fransman, afrikan, kuban, indier o.s.v. och några är öppet nationalistiska, slår sig för bröstet och uttalar kritik mot befolkningen i vissa grannländer. Värst av alla är islänningen, som bara vet att han är störst, bäst och vackrast och viktigare än alla andra. Så erbjuds samtliga att göra en DNA-test för att se efter hur det verkligen förhåller sig.

b2ap3_thumbnail_Kuban.jpgb2ap3_thumbnail_Kuban.jpg

Efter två veckor återsamlas gruppen för att få höra resultatet av undersökningen. I tur och ordning får de unga människorna komma fram, öppna sina kuvert och studera sin DNA-analys. Det är nu det hela blir riktigt intressant, inte minst då att kunna iaktta den oförställda häpnad med vilken några av dem tar emot sin ”dom”. Det finns ingen skådespelare på jorden, som skulle kunna återskapa de reaktioner deltagarna visar prov på. Därför är det hela med all sannolikhet äkta.

Det visar sig att de flesta bär på en mix av nationaliteter och folkslag. Kubanen är till största delen europé, fransyskan är till 32% britt, islänningen österuropé, portugis och spanjor, den palestinske muslimen till stor del jude o.s.v. För att inte tala om den dryge engelsmannen som visar sig vara endast 30% britt men dessutom oönskade 25% tysk … 

b2ap3_thumbnail_Momondo_TheDNAJourney16.jpgb2ap3_thumbnail_Momondo_TheDNAJourney16.jpg

Slutkommentarerna är obetalbara. Den franska flickan lyckas formulera det hela på ett mycket bra sätt: ”Det här borde vara obligatoriskt! Om alla kände till sitt ursprung så här skulle det inte finnas någon extremism i världen. Vem skulle vara dum nog att tro på rena raser då?

Även om man skulle få för sig att transformera ned projektet till svenska förhållanden tror jag att ett sådant experiment skulle vara mycket nyttigt. Det handlar som bekant inte bara om folkslag och ”raser”, utan också om social historia, grupperingar, samhällsklasser, geografisk animositet och främlingsfientlighet/huliganism. Här tror jag att släktforskning, parad med andra närliggande discipliner som kulturhistoria, etnologi och religionshistoria skulle kunna uträtta storverk i folkförbrödringens och folkförståelsens tjänst. 

Mer släktforskning – med eller utan DNA – åt folket!

b2ap3_thumbnail_Cj3hLdpUUAEVPDo.jpgb2ap3_thumbnail_Cj3hLdpUUAEVPDo.jpg

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Midsommar och släktforskning
Fina gamla bilder
 

Kommentarer 1

Ted Rosvall den måndag, 20 juni 2016 10:13

Några av mina läsare hävdar att denna reklamsnutt är konstruerad och att man använt sig av skådespelare (duktiga sådana). Det är naturligtvis tänkbart, men även om så skulle vara fallet förminskar det på intet sätt styrkan i budskapet.

Några av mina läsare hävdar att denna reklamsnutt är konstruerad och att man använt sig av skådespelare (duktiga sådana). Det är naturligtvis tänkbart, men även om så skulle vara fallet förminskar det på intet sätt styrkan i budskapet.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
28 mars 2024

Captcha bild