Väderstatistik

I veckan såg jag att juli månad i år nu är den varmaste på 262 år, åtminstone här i östra Götaland. Och då innebär det inte att det var lika varmt för 262 år sedan utan det är så länge det finns statistik att tillgå om väderläget. 1756 tillkom de första mätstationerna söder om Stockholm och det var då man kunde börja mäta.

Kanske funderar du ibland på hurdant väder det var en viss historisk dag. SMHI har egen statistik från 1800-talet och framåt, men de tidigare uppgifterna finns hos Riksarkivet. Läs mer om historiskt väder och äldre väderstatistik.

Sveriges rekord i värme är från Småland. 38 grader uppmättes i Målilla den 29 juni 1947. Det ligger några mil här ifrån. Vår grannsocken Gladhammar har också en mätstation där det ibland slås rekord i uppmätt värme.

Den här värmen är inte bara jobbig, utan skrämmande och farlig med alla bränder.  Förra helgen hade vi flera bränder här i trakten, men som släcktes efter några dagar, som tur är. Värre är det ju på många andra håll. Och frågan är hur det blir efter den här sommaren. 

brun grasmatta
På kyrkogårdarna är gräsmattorna bruna och torra sedan länge. Eget foto från Västerviks kyrkogård i mitten av juli.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Karamellmadam utan anor ...
Arsenik och kortbrallor
 

Kommentarer 3

Carin Olofsson den lördag, 28 juli 2018 11:22

Petter Gotthard von Kochen, som ägde godset Krapperup i Brunnby socken mellan oktober 1734 och november 1764, skrev dagbok och nästan varje dag skrev han om vädret. Väderleksrapporterna gäller bara nordvästra Skåne, men det är väldigt intressant ändå.
http://www.sgfm.se/aktuellt/petter-gotthard-von-kochens-journal-1734-1764/

Även om Anders Celsius konstruerade sin termometer redan 1741, så verkar det inte som om von Kochen hade någon sådan. Han skriver nämligen inga temperaturer i grader.

För exakt 270 år sedan, den 28 juli 1748, var det t.ex. sådant här väder i trakterna kring Krapperup:
Den 28:de d Hela Natten tillförende Thordön och starck Rägn, som ock bittida under Nordwäst och blåst continuerat til Kl: ½ 9 FM, dereffter ömsom muhlit och Såhlskijn. EM Såhlskijn, Kl: 6 EM Wästan, Südwäst och muhlit, och om qwällen klahrt.

Enligt väderleksprognosen finns det risk/chans för åska och regn även idag, så kanske det blir ungefär samma väder nu som då.

Det hade dock inte varit lika varmt sommaren 1748 som 2018, men den knappt en vecka tidigare skriver han:
Den 22:de d bittida Östan med någon blåst och Såhlskijn till qwällen, allenast. EM warit Storm och torckan tager till.
Så han blev väldigt glad när det regnade två dagar senare.

Petter Gotthard von Kochen, som ägde godset Krapperup i Brunnby socken mellan oktober 1734 och november 1764, skrev dagbok och nästan varje dag skrev han om vädret. Väderleksrapporterna gäller bara nordvästra Skåne, men det är väldigt intressant ändå. http://www.sgfm.se/aktuellt/petter-gotthard-von-kochens-journal-1734-1764/ Även om Anders Celsius konstruerade sin termometer redan 1741, så verkar det inte som om von Kochen hade någon sådan. Han skriver nämligen inga temperaturer i grader. För exakt 270 år sedan, den 28 juli 1748, var det t.ex. sådant här väder i trakterna kring Krapperup: Den 28:de d:o Hela Natten tillförende Thordön och starck Rägn, som ock bittida under Nordwäst och blåst continuerat til Kl: ½ 9 FM, dereffter ömsom muhlit och Såhlskijn. EM Såhlskijn, Kl: 6 EM Wästan, Südwäst och muhlit, och om qwällen klahrt. Enligt väderleksprognosen finns det risk/chans för åska och regn även idag, så kanske det blir ungefär samma väder nu som då. Det hade dock inte varit lika varmt sommaren 1748 som 2018, men den knappt en vecka tidigare skriver han: Den 22:de d:o bittida Östan med någon blåst och Såhlskijn till qwällen, allenast. EM warit Storm och torckan tager till. Så han blev väldigt glad när det regnade två dagar senare.
Carin Olofsson den lördag, 28 juli 2018 11:23

Det ska inte vara några smileys, utan det skulle stå d : o (utan mellanrum), d.v.s. dito.

Det ska inte vara några smileys, utan det skulle stå d : o (utan mellanrum), d.v.s. dito.
Eva Johansson den onsdag, 01 augusti 2018 07:58

Carin: Tack för din kommentar och länken till von Kochens journal. Det är intressant att få dessa inblickar i vardagslivet för länge sedan.

Carin: Tack för din kommentar och länken till von Kochens journal. Det är intressant att få dessa inblickar i vardagslivet för länge sedan.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
28 mars 2024

Captcha bild