Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

 • Hem
  Hem Här hittar du alla blogginlägg på sidan.
 • Taggar
  Taggar Visar en lista på taggar som använts i bloggen.
 • Bloggare
  Bloggare Sök efter din favoritbloggare på sidan.
Postad av i Rötterbloggen
 • Teckensnitts storlek: Större Mindre
 • Träffar: 2205
 • 0 Kommentarer
 • Skriv ut

Vad vill vi?Vad är det som gör att det finns så många ideellt arbetande överallt i vårt avlånga land. Varför lägga ner timme efter timme, dag efter dag, vecka efter vecka på uppgifter som det verkar som ingen vill betala för?

Det finns en stor drivkraft på många håll, att hålla igång verksamheter där det inte finns pengar till att ha anställda, där det inte kan dras in tillräckliga resurser för stötta med en större eller mindre slant som tack för nerlagt arbete. Det är berömvärt att se alla de som ställer upp.

 Men vad händer om verksamheten går i stå, vad händer om det som de slitit inte orkar längre, blir det korthus, som bara faller ihop? Eller finns det någon medicin som hjälper, som kan hålla igång de viktigaste funktionerna med en förhoppning om att det snart kommer något underverk som sätter fart på hjulen igen.

 b2ap3_thumbnail_hydda.jpg

Inom olika delar av vårt samhälle kan man köpa sig tid, saknas resurser kan man hyra in de resurser som saknas, man kan lägga ut delar av verksamheten på entreprenad. Orkar ingen städa, köp tjänsten. Ingen kassör, använd bokföringsbyrå.  Men saknas medlen, så är det ingen framkomlig väg, då återstår bara det oundvikliga slutet på verksamheten.

Går det att se tecknen, går det att undvika det oundvikliga?  Eller är det bäst för alla att fatta det tråkiga beslutet, vi avslutar här, vi lägger ner.

Många gånger är det nostalgin som får råda, vi ska behålla allt som det varit och alla vi som lagt ner mycket tid vill att allt ska var som förr. Om någon då börjar prata förändring så ses det nästan som förolämpning mot alla de som lagt ner sin själ i verksamheten.

Men vad händer om någon vågar ändra, vad händer om nya infallsvinklar törs användas. Ibland händer det stora saker, nästan som underverk, det börjar röra sig både här och där. Gamla trötta ryggar rätas och nya krafter strömmar till. Det som kanske såg ut som aska förvandlas till riktigt användbart material. Nya idéer får flöda och det som tidigare känts som belastning blir nu en fröjd.
Resultatet syns i nya aktiviteter, det kommer nyfikna som lockas med och spiralen fungerar. Fler nyheter lockar fler som möjliggör ännu fler nyheter som ytterligare fler. Och så fortsätter det, från det fallfärdiga korthuset till en ny skapelse som utstrålar rymd och styrka.

 

b2ap3_thumbnail_hydda-2.jpg

Risken finns att några tycker det är fel väg och att allt ska vara som förr, men den nya kraften är ofta så stark att hinder på vägen undanröjs, de som vill tillbaka till det gamla orkar inte stå emot, ibland lämnar de, ibland ändrar de sig och drar sitt strå till stacken.

Kanske är det en dröm för vissa ideellt arbetande att det ska hända, när någon sliter ensam och det ser mörkt ut, men det går att ändra riktning, det går att nå framgång om förutsättningarna finns och de tas tillvara.

Hur tycker du din förening, din verksamhet, ska vara, ska den utvecklas eller ska vi stå still och titta bakåt. Ska allt vara som förr eller är det spännande med utveckling. Jag hoppas vi är många som vill bidra till utveckling och att vi får upp rejäl fart på många ställen i vårt land.

 

Kommentarer