Vad gör hon här?

 

På en hallvägg hänger en målning, en söt liten dam som verkar ta en paus i det vardagliga arbetet. Konstnären har säkert suddat ut en del av rynkorna och de släta händerna har nog dolda spår av hårt arbete.

 

b2ap3_thumbnail_J.JPGb2ap3_thumbnail_J.JPG

 

 

Varför sitter hon där och varför hänger tavlan i hallen? Ett barn ställer den frågan, så där direkt som barn kan. Kanske är den underliggande frågan ”Vad gör hon här?”  Det leder till en berättelse om en del av familjen, där deras liv ibland verkar ha varit för så länge sedan, men där deras minnen ändå lever i nutid.

Hon på målningen, den lilla damen, var barnets mammas mormors moster. Född i slutet på 1800-talet och trots att hon finns på en målning så var hon en vanlig bondhustru. Fast vanlig kanske inte är rätta ordet, hennes man var ju trots allt lite av kändis i den lilla socknen. Han var nämndeman och ofta anlitad i olika sockenfrågor, han var under många år ordförande i socknens missionsförsamling, söndagsskollärare och sedan var han, trots avsaknad av utbildning, den som fungerade som ortens veterinär. Närhelst ett djur fick problem så var det honom som de kallade på, oavsett tidpunkt på dygnet.

 

Han hade läshuvud sa de i socknen, och visst läste han på de stunder då det var möjligt, men han var ibland nerstämd över det faktum att det som han önskat, att få studera i sin ungdom, inte blivit av. Det fanns inte pengar till det och han behövdes på det lilla hemmanet som enda sonen. Storasyster, 14 år äldre, reste till Amerika när han var fem år så all hjälp som föräldrarna behövde när de blev äldre var han tvungen att ställa upp med.

 

Tankarna far vidare, hur kändes det att inte få studera, hur kändes det att slita på den lilla mark de hade, som hans pappa lyckats köpa loss. Pappa var stolt över det hemman han lyckats skaffa efter sitt avslut som soldat, soldat nummer 1 stod det på den soldattavla som tidigare följt soldattorpet, men som nu, när inga nya soldater rekryterades till roten, fick en plats i fina rummet. Det var viktigt att få visa på den tjänstgöring han gjort, det gav en viss status i byn. Och det berättas att han kom hem med nya idéer efter varje samling han varit med om. Kanske gav det impulser till utveckling i byn, vem vet.

b2ap3_thumbnail_soldattavla.JPGb2ap3_thumbnail_soldattavla.JPG

 

Hur gick det förresten med systern som reste till Amerika? Hon gjorde karriär som kokerska och hushållerska i några fina familjer, som det hette. Av någon anledning så återvände hon till hemtrakten, för att träffa sina föräldrar och vänner. Kan det ha varit så att hon lämnade för att komma bort från något? Hon uppvaktades av någon från andra sidan Atlanten, som sände smycken och även löften om att betala biljetten till återresan till Amerika. Kanske började hon fundera på det, men som historien berättades så kom kriget och stoppade överresan. Vet inte om det är en efterhandskonstruktion, men hon reste aldrig till Amerika igen. Hon köpte sig ett hus i en närliggande stad och levde ensam under ett antal år, tills en hjärnblödning ändade hennes liv.

 

Tänk vad det kan dra iväg när man tittar på en målning och när frågan ställs av ett barn: ”vem var hon”.  Kanske ska jag skriva ner lite om henne och hennes liv och sätta på baksidan av ramen, så att nästa gång någon frågar om tanten på hallväggen, då finns det ett litet svar, oavsett vem som finns i närheten.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Arbetarens berättelse
Lästips för släktforskare med starka nerver
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
18 april 2024

Captcha bild