Vackra Clara - där var hon ju!

Vackra Clara - där var hon ju!

Ni som läste min blogg av den 25/1 2016 om Vackra Clara och greven, minns kanske att jag ännu inte lyckats hitta något fotografi på den sköna. Jag blev tvungen att ta till diverse konstverk för att kunna illustrera min berättelse. Så här skrev jag: 

http://www.genealogi.se/blog/entry/vackra-clara-och-greven

Jag hade ett svagt minne av att faktiskt ha sett en bild på Clara, att någon gammal släkting för mer än 40 år sedan tagit fram ett insticksalbum, bläddrat och pekat. Jag var också ganska säker på att detta hände i Sverige. Efter att noga ha analyserat dessa minnesbilder, kom jag fram till att fotografiet måste finnas på ett av två ställen; antingen i Mofalla i Västergötland, eller i Södra Mellby nära Kivik i Skåne. How so? 

Jo, Clara hade två syskonbarn, Johan Oskar Carlsson (1866-1956) och Selma Amalia Carlsson/Månsson (1874-1947). Båda hade tidigt utvandrat till ”Norra Amerika” och hamnat i Chicago, vid denna tid Sveriges tredje stad … Så hade de gift sig och fått ett par barn vardera, varefter de återvänt till Sverige, Johan till Mofalla och Selma till Kivik. Jag mindes, att det var från Selmas äldste son, Ivar, jag fått höra en stor del av berättelsen om Clara. Kanske var det hos familjen Månsson jag borde leta. Sagt och gjort! För ett par veckor sedan tog jag mig en tur till Österlen för att hälsa på Selmas sondotter. Och verkligen, i hennes vardagsrum tronade fortfarande det gamla Amerikaalbumet, inköpt på Världsutställningen i Chicago 1893. 

b2ap3_thumbnail_Worlds-Fair-1893.jpgb2ap3_thumbnail_Worlds-Fair-1893.jpg

Världsutställningen i Chicago 1893 - Ingressbild i det gamla albumet.

Det var verkligen ett ovanligt album, effektfullt vertikalt monterat på någon sorts låda och bläddringsbart nedifrån. Och där är hon ju, Vackra Clara, på ett fotografi från 1880-talets början, dramatiskt poserande med en solfjäder som bakgrund. Precis så vacker och så teatralisk som jag alltid föreställt mig henne. På samma uppslag återfinns också hennes make, den hjälpsamme drängen August Wilhelm Swanson:

b2ap3_thumbnail_August-Swanson.jpgb2ap3_thumbnail_August-Swanson.jpg

Jag noterar att någon under en del av bilderna faktiskt har skrivit dit vilka de föreställer. Clara Håkansson och August Swanson står det hur tydligt som helst. Men vänta! Känner jag inte igen den där lite spretiga texten? Det är ju min egen handstil! Här har jag för mer än fyrtio år sedan varit på besök, beundrat albumet och bilderna och gjort små noteringar. Den unge Ted har alltså skickat ett meddelande till den gamle Ted som nu äntligen, fyra decennier senare, återvänt med kamera och skanner i högsta hugg. Tanken svindlar! 

Det finns fler bilder på Clara och August i detta vackra album. De här är förmodligen tagna strax innan Clara 1899 återvänder till Sverige för att så tragiskt duka under på operationsbordet.

b2ap3_thumbnail_Clara-1890s.jpgb2ap3_thumbnail_Clara-1890s.jpg      b2ap3_thumbnail_August-1890s.jpgb2ap3_thumbnail_August-1890s.jpg

Sensmoralen i denna berättelse är given: Så fort du kommer i kontakt med gamla kort, egna eller andras, tag fram blyertspennan och skriv på vilka de föreställer, när och var de är tagna eller annan identifierande information. Detta kan vara till ovärderlig hjälp för dem som framöver kommer att betrakta dem, kanske till och med för dig själv … 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Lagen om alltings jävlighet
Amerikanarna
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
28 mars 2024

Captcha bild