På jakt efter moster Augusta

På jakt efter moster Augusta

För mer än 20 år sedan, efter att jag hållit ett föredrag om emigrantforskning, blev jag kontaktad av en medlem i vår lokala släktforskarförening. Hon berättade om sin gammelmoster, Augusta Matilda Wetterlind, född 1864 i Tiarps socken utanför Falköping, som 1889 emigrerade till Amerika. Inom släkten hade det funnits gamla amerikabrev och kort, men allt sådant hade vid något tillfälle eldats upp, så som obegåvade och fantasilösa släktingar gärna gör efter ett dödsfall. Några få ledtrådar fanns det. "Emigranten populär" meddelar att Augusta hade köpt biljett till Maplewood, NJ, men vid kontroll av denna uppgift i originalkällan kunde man konstatera att NJ var ändrat till MASS, alltså Massachusetts, där det också finns ett Maplewood, liksom i närheten av St Paul, Minnesota. Det blev att söka på alla tre ställena, överallt med lika klent resultat.

När jag fick frågan, tänkte jag en smula övermodigt att: "Det där skall jag väl kunna fixa" ... men se, det kunde jag inte. Ogifta kvinnor som emigrerar är ibland hopplöst svåra att återfinna. Till att börja med arbetar de kanske som hembiträden och liknande, snart nog flyttar de och/eller gifter sig och byter namn. Genom åren har jag av och till träffat på föreningsmedlemmen i fråga och varje gång har jag då kommit att tänka på "Moster Augusta", fått dåligt samvete och sedan gjort nya tappra försök. Ibland har det kommit helt nya källor på nätet, folkräkningar, vigselregister, gravregister o.s.v. som jag då genast testat mot namnet Wetterlind eller mot kombinationer av Augusta och Sweden och 1864/1889. Utan framgång!

Så blev det nyårsafton 2015, och i väntan på 12-slaget unnade jag mig ett par timmar vid datorn. Ancestry.com har, liksom många andra genealogiska aktörer, miljoner uppgifter från enskilda släktforskare, som skickat in sina utredningar och Gedcom-filer. Kvaliteten på dessa stamtavlor och släktutredningar är ofta oerhört bristfällig och det brukar krylla av fel. Dock hittar man emellanåt spännande ledtrådar och uppgifter, som man med traditionella metoder annars svårligen skulle kunna leta sig fram till. Jag gick in på avdelningen Public Member Trees och skrev in: Wetterlind. Ett antal träffar kom upp, samtliga ointressanta och sådant jag vid tidigare besök redan observerat. Numera finns det emellertid i sökmenyn en sorts "kvalitetsförsämrare", där man själv avgör hur exakta träffarna behöver vara.

b2ap3_thumbnail_Spaken-2.JPGb2ap3_thumbnail_Spaken-2.JPG

Jag drog helt sonika spaken för namnet Wetterlind rejält åt vänster och upp kom en rad nya träffar; Westerland, Westerlind o.s.v. men också WATERLAND. Väldigt "tyskt" hinner jag tänka innan jag får upp själva folkräkningen (Census) för Jersey City, NJ, 1900 och finner mig stirra på följande notis:

b2ap3_thumbnail_1900-DAHLE-trimmad.jpgb2ap3_thumbnail_1900-DAHLE-trimmad.jpg 

Denna Augusta Dahle - i alla andra folkräkningar heter familjen DALE - är alltså född i Sverige omkring 1866. Hon skall ha varit gift i fem år och har två barn, födda 1895 och 1898, som båda lever. Det finns också två styvbarn i familjen. Eftersom folkräkningen alltid utgår ifrån husföreståndaren, i det här fallet mannen, borde dessa väl vara hennes barn i ett tidigare gifte, men eftersom Augusta uppges ha fött endast två barn, är de förmodligen hans. 

Uppgiften om Augustas flicknamn förekommer en enda gång. Det är när dottern Lillian går med i Social Security och måste uppge föräldrarnas namn: AUGUSTA WATERLAND står det hur tydligt som helst. Men detta är en transkription, originalet ser vi inte, och därför är det mer än troligt att det egentligen står WETERLIND eller något åt det hållet. Läs om denna nya resurs i min blogg från den 27 juli 2015: NYTT LIV I DÖD DATABAS http://www.genealogi.se/blog/entry/nytt-liv-i-doed-databas

Är det då rätt "Moster Augusta" jag nu efter alla dessa år har lyckats hitta? Förmodligen! Jersey City, där familjen Dale bodde, ligger bara en fjärdingsväg från Maplewood, NJ, dit ju Augusta tänkte sig. Det mesta talar således för att jag är på rätt spår, men än så länge har jag inte lyckats få död på vare sig Augusta eller hennes man. Helt säker blir jag inte förrän jag har fått tag på en dödsattest och/eller en dödsruna från tidningen eller kanske en gravstensuppgift. Där bör det finnas så mycket detaljer att allt tvivel vittrar sönder. New Jersey har inte särskilt många sådana resurser på nätet, varför jag får förlita mig på gamla metoder; brev (minns ni dem?) eller ombud. Däremot har det gått utmärkt att följa Augustas barn framåt i tiden och via dödsrunor hos Genealogybank.com har jag också hittat barnbarn och barnbarns barn. De senare är flitigt företrädda på Facebook och till sist var det en av ättlingarna som svarade. Nu går jag här i väntans tider. Kanske vet de mer om Augusta, när hon dog t.ex. och var hon ligger begravd.

Spännande!

Lästips:  Resor med moster Augusta av Graham Greene (1969)

b2ap3_thumbnail_Resor.JPGb2ap3_thumbnail_Resor.JPG

 

 

 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Vända på kuttingen
Borgare och burskap
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
28 mars 2024

Captcha bild