Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

 • Hem
  Hem Här hittar du alla blogginlägg på sidan.
 • Taggar
  Taggar Visar en lista på taggar som använts i bloggen.
 • Bloggare
  Bloggare Sök efter din favoritbloggare på sidan.
Postad av i Rötterbloggen
 • Teckensnitts storlek: Större Mindre
 • Träffar: 2433
 • 0 Kommentarer
 • Skriv ut

Nytändning

Vad är det som händer ute I buskarna? Det luktar nytändning både här och där. Föreningen efter förening startar upp ny verksamhet, nya grupperingar utanför den traditionella föreningsvärlden uppstår.

Varför det kan man fråga sig, vad är som händer och varför just nu. Är det en nytändning i människors önskan att få träffas på riktigt, är det ett uppsving som slår igenom i hela det svenska föreningslivet?

Jag kan konstatera att det jag tänker på inte är en generell trend i föreningslivet utan det handlar om nya trender inom släktforskarrörelsen, och det baserar sig på att det går att använda ny teknik kopplat till den befintliga släktforskningen. Vi ser då att då kommer det beskrivningar av vad som kan bli resultatet av denna nya trend.

b2ap3_thumbnail_dnartter.JPG

DNA-testning som en integrerad del av släktforskning, inte en egen liten vetenskap utan kopplad till och beroende av den forskning som i andra källor. En möjlighet till att verifiera det som redan tagits fram, en möjlighet att hitta nya infallsvinklar och att en möjlighet att attrahera människor, som annars inte nåtts, till att besöka föreningar och arrangemang.

Jag får ganska ofta återkopplingar om vad som händer, i stort som smått, när det gäller DNA relaterade träffar.  Det är spännande att se vilken entusiasm och glöd som lyser igenom i dessa berättelser. Det händer i storstad och det händer på landsbygd, det händer i söder och det händer i norr.  Det är några få som träffas och det kommer skaror så många att det nästan upplevs problematiskt.

Jag fick häromdagen ett mail och jag har fått löfte att återge innehållet. Det är Annika i Marks Härads Släktforskarförening som skriver: 

Jösses eller vad jag ska säga. Ännagården fylldes idag igen, det var svårt att få sittplatser för de som fikade eller ville sitta och prata.

Vi visste att det skulle komma några stycken, att kanske 7–8 kit skulle gå åt, men 26! Otroligt. Nu gäller det att vi orkar med fler cirklar så de får användning av resultatet.

Tomas och jag fick varsin bukett blommor som tack för hjälpen av en dam som kom för fjärde gången och ville ha vår hjälp med betalning. Hon har nog testat halva släkten nu :)

(Slut citat)

Liknande rapporter finns från flera håll. Det skapas olika träffpunkter, det startas studiecirklar som baseras på testerna, det finns ”DNA-stationer” eller ”DNA-hörnor” som är öppna när det är andra typer av aktiviteter.

Att det finns intresse på många håll är ju uppenbart, och jag får ganska ofta frågor om hur man gör, vad det finns för hjälpmedel och liknande. Så det kommer säkerligen att dyka upp nya tillfällen, på nya ställen som snart kommer att berätta på samma sätt som Annika, om roliga upplevelser, men samtidigt ställer det krav på uppföljning.

 

b2ap3_thumbnail_SSgg.JPG

 Det finns en egen avdelning på Rötter, DNA-rötter, och det finns en hel del matnyttigt på den webb som du finner genom att skriva ssgg.se . Har du inte tittat på dessa resurser så är ett gott råd att gå in och se vad som finns. För en del är det välbekant, för andra kanske det är nytt. Men intressant är det hur eller hur.

Har du egna erfarenheter som du vill delge oss, så kan du använda kommentarsfältet nedan. Glöm inte heller att du kan påverka din förening, om ni inte redan är igång. Det finns många sätt att inkludera den nya tekniken med befintlig verksamhet och den kan ge upphov till nya, intressanta, tillfällen att mötas för att prata om allt det som ryms inom begreppet släktforskning.

Kommentarer