Möt doktor Cronberg!

Möt doktor Cronberg!

Säkert är det många som i rubrikbilden, ehuru inte helt aktuell, igenkänner Olof Cronberg, 53, läkare och flitig släktforskare. Han är en orädd databassnickrare, webbkreatör, innovatör och mångårig styrelseledamot, tidvis ordförande, i Sveriges största släktforskarförening, DIS - Datorhjälp I Släktforskningen. Barnfödd i Malmö talar han, trots långvarig frånvaro från den sydligaste provinsen, fortfarande genuin skånska. Sin läkargärning har han i huvudsak fullgjort i Växjö, dels som distriktsläkare, dels som chefsläkare för primärvården i Kronoberg. Pappa till lille Stig, 2 1/2, tillbringar han numera också mycken tid i Kamerun i Västafrika.

Liksom jag själv, fascinerades Olof redan som mycket ung av sin släkts historia, och resorna till Lunds Landsarkiv och andra arkivorter blev många.Tidigt skapade han diverse skånska vigselregister, Tidigt engagerade han sig också i en av Sveriges äldsta släktföreningar; Lovisa Maria Hjelms ättlingar. Där är han fortfarande aktiv som arkivarie. http://www.lovisamaria.se/

b2ap3_thumbnail_Lovisa.jpgb2ap3_thumbnail_Lovisa.jpg

 Lovisa Maria Hjelm (1754-1850)

Men det räcker inte med själva forskningen. Olof vill också vara med och utveckla tekniska hjälpmedel, släktforskarprogram och diverse fiffiga hjälpfunktioner. Det fantastiska "fildelningsinstrumentet"  DISBYT lär vara Olofs idé liksom DISPOS och många andra disiga finesser. 

En annan gren på Olofs aktivitetskarta är SWEDGEN, en arbetsgrupp för svensk-amerikansk släktforskning. Den har Olof tillsammans med Anna-Lena Hultman, Annelie Andersson och Charlotte Börjesson, efter mönster från de aktiviteter - SWEDGENTOUR - som förbundet åren 2002 och 2005 genomförde, nu under mer än ett decennium fortsatt att utveckla. Kika gärna in på gruppens hemsida http://www.swedgen.se/ Förutom föreläsningsturnéer och workshops, arbetar gruppen också aktivt med att digitalisera svenskamerikanska kyrkböcker och medborgarskapshandlingar, samt med att fotografera gravstenar.  

Sin egen antavla, liksom en hel del annat släktforskningsmaterial, lade Olof föredömligt och mycket tidigt ut på en egen hemsida: http://www.cronbergsgenealogi.se/wp/?page_id=10  Det framgår där, att han har en mycket varierad uppsättning förfäder, utspridda över stora delar av vårt land, men också i flera främmande länder. Kika gärna in på www.cronbergsgenealogi.se

Det är just detta, den spännande jakten på de utländska förfäderna, som Olof Cronberg låter oss få uppleva, när han i Släktforskarnas Årsbok 2017 tar oss med på en svindlande lusttur genom många olika länder med nedslag i allsköns spännande arkiv och bibliotek.

b2ap3_thumbnail_Omslag-2017-sepia-FINAL.jpgb2ap3_thumbnail_Omslag-2017-sepia-FINAL.jpg

 Släktforskarnas Årsbok 2017 förköper du här: http://www.genealogi.se/vara-prenumerationer/bestall-arsboken

 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Morfar byggde vägar och broar
Hur kunde de bo här?
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
29 mars 2024

Captcha bild