Midsommar och släktforskning

Den som ägnar sig åt släktforskning en midsommarhelg är nog ganska nördig, kanske rent av lite störd? För en midsommarhelg ska man ju ägna sig åt de levande nära och kära, eller hur? Det har jag gjort men givetvis talat om släktforskning med gäster och medgäster, ett naturligt och självklart beteende när man är släktforskare. Varav hjärtat är fullt talar munnen, sägs det.

b2ap3_thumbnail_6632.jpgb2ap3_thumbnail_6632.jpg

På den traditionella midsommarsammankomsten i grannskapet var det i år några nya ansikten, gäster som jag inte träffat tidigare. I Sverige frågar man ju vad man jobbar med när man presenterar sig för en ny bekantskap. Yrket och arbetet är för de allra flesta en viktig del av ens identitet, det är min upplevelse. Så när jag berättar att jag faktiskt jobbar som släktforskare (även om jag inte gör det på heltid) så blir det ofta lite överraskande reaktion. Kan man jobba med det? Vem beställer sådant? Hur gör man? Och givetvis berättar jag, för det här med släktforskning är ju så roligt att prata om.

Så även om jag inte släktforskat ett dugg i helgen, utan mest suttit i skuggan under äppelträden med trevligt sällskap och kaffe eller sill och potatis på bordet så är släktforskningen verkligen närvarande.

När jag pratade med min gamle far på midsommarafton så pratade vi som vanligt om gamla släktingar, sådana som jag hittat under min forskning och som han ibland minns. Han blir 90 senare i sommar och har ett gott minne från både barndomen och ungdomen. Sedan min mor gick bort 2009 och jag kom på allt jag borde frågat henne om så har jag i stället frågat honom. Alltid är det någon liten detalj när vi talas vid som jag vill veta mer om eller som jag kan berätta för honom om. Så mycket mer jag fått veta om min släkt på pappas sida tack vare det!

Så tala med dina äldre släktingar, ställa dina frågor, även om det är midsommarhelg eller bara en vanlig regnig vardagseftermiddag.

b2ap3_thumbnail_6635.jpgb2ap3_thumbnail_6635.jpg
Vår midsommar var disig men varm ändå. Så länge det bara går
att vara ute spelar vädret inte så stor roll, och vi hade en fin
midsommar på grannens lövade altan.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Husförhörsnytt
Viralt och globalt om DNA och släktforskning
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
28 mars 2024

Captcha bild