Mannen som föddes två gånger

När man släktforskar lär man sig snabbt att födelsedatum emellanåt ändras och förvanskas, på grund av slarvigt skrivna flyttningsattester och husförhörslängder, bläckfläckar och felläsningar. Ett födelsedatum kan ibland vara helt oigenkännligt när personen ifråga läggs i graven, och åtskilliga gånger har jag sett på Anbytarforum att detta förvirrar nybörjare rejält – vilket datum är det egentligen som gäller? Grundregeln är att det datum som står i födelseboken är det rätta, eftersom denna uppgift ju nedtecknades tidsmässigt närmast själva händelsen, alltså födseln – men kan man verkligen alltid lita på födelseböckerna?

b2ap3_thumbnail_014---John1.jpgb2ap3_thumbnail_014---John1.jpg

Min mormors far John Sverre Johansen (1905-1987), avporträtterad hos fotograf Sollem på Nygaardsgaten 9 i Fredrikstad.

Min mormors far John firade alltid sin födelsedag den 27 november, och eftersom jag föddes fem dagar efter hans 81-årsdag kom vi att dela stjärntecken – vi föddes båda i Skyttens tecken. Tyvärr hann jag aldrig träffa honom eftersom han avled tre månader senare, men jag har hört många berättelser om honom och hans originella humor. Han vilar på Borge gravlund i Norge, och på den vackra gravstenen står det mycket riktigt *1905 27/11, precis som i familjebibeln där Johns mor Anne nedtecknade födslar och dödsfall inom släkten från 1890-talet och framåt. När jag började utforska mina norska förfäder fokuserade jag så småningom på Johns släkt, men när jag skulle verifiera familjebibelns uppgifter om hans och syskonens födelsedatum i kyrkoböckerna blev jag minst sagt förvånad. Syskonens födelsedatum stämde, men när jag letade fram John hittade jag honom visserligen i födelseboken för Vestre Fredrikstad 1905 – dock inte 27 november, utan 27 december!

b2ap3_thumbnail_1905-och-bibel.jpgb2ap3_thumbnail_1905-och-bibel.jpg

Moderns anteckning i familjebibeln jämte födelsenotisen i Vestre Fredrikstad ministerialbok nr. I6 (1894-1914), sid. 213 (Statsarkivet i Oslo; bild från Digitalarkivet).

Detta lät väldigt konstigt  hade släkten haft fel i alla år? Födelseboken måste ju ha rätt, det är ju en av släktforskningens grundregler – men något såg onekligen märkligt ut. När jag jämförde med de andra födelsenotiserna på samma sida i födelseboken, så hade samtliga barn döpts långt över en månad efter födseln, men om John nu var född 27 december så hade hans dop bara dröjt arton dagar. Om den 27 november däremot faktiskt var rätt födelsedatum, så stämde det mycket bättre med de övriga barndopen årsskiftet 1905-1906. Jag bestämde mig för att prata med mormor, kanske hon visste mer om vad som egentligen hade hänt? Och jodå, hon berättade att hennes far var väl medveten om det felaktiga datumet i födelseboken, och att han skämtsamt brukade säga att han kunde fira sin födelsedag två gånger om året! Tydligen hade prästen verkligen skrivit fel datum, men pastorsämbetet hade vägrat att korrigera det – man ansåg att det datum som stod i födelseboken var rätt. 

b2ap3_thumbnail_1920_20150317-194611_1.jpgb2ap3_thumbnail_1920_20150317-194611_1.jpg

Ur Østre Fredrikstad klokkerbok nr. 3 (1920-1940), sid. 131, Statsarkivet i Oslo (bild från Digitalarkivet).

När jag letade vidare i kyrkoböckerna hittade jag Johns konfirmation, den 9 maj 1920 i Østre Fredrikstad kyrka – och även här fanns det felaktiga födelsedatumet antecknat! Det mormor berättade verkade alltså stämma; pastorsämbetet hade helt sonika fört in födelsebokens felaktiga datum i konfirmationslängden. John kunde alltså verkligen fira sin födelsedag två gånger om året, eftersom han ju hade två födelsedatum – ett verkligt och ett kyrkligt. I detta fall litar jag dock mest på datumet i familjebibeln, eftersom denna uppgift inte bara ligger närmast händelsen i tiden, utan dessutom är nedtecknad av barnets moder – vilken mor skulle inte minnas vilket datum hennes eget barn föddes? Historien om Johns två födelsedatum är ett bra exempel på att vi släktforskare endast kan vara säkra på att vi egentligen aldrig kan vara säkra på något – inte ens släktforskningens grundregel om att födelseboken alltid har rätt!

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Den polska prinsessan i Smålandsskogarna
Tre små gummor

Relaterade inlägg

 

Kommentarer 4

Stefan Simander den fredag, 20 mars 2015 07:34

Precis som min far Torsten Simander som antecknades i födelseboken som född den 13 mars 1934, men enligt hans mormor och även senare koll i barnmorskedagboken inför pappas 60-årsdag, så föddes han verkligen hemma i kökssoffan i Alva på Gotland den 15 mars. Alltså dubbelt firande för oss!!!

Precis som min far Torsten Simander som antecknades i födelseboken som född den 13 mars 1934, men enligt hans mormor och även senare koll i barnmorskedagboken inför pappas 60-årsdag, så föddes han verkligen hemma i kökssoffan i Alva på Gotland den 15 mars. Alltså dubbelt firande för oss!!! ;)
Carin Olofsson den fredag, 20 mars 2015 07:52

Samma sak lär gälla för min mors äldste bror. I födelseboken står han antecknad en vecka fel (minns inte om det före eller efter), men min mormor hävdade alltid att "jag vet väl när min egen son föddes". Även här vägrade prästen att ändra datum i födelseboken. Min morbror firade dock inte dubbelt, för han trodde tydligen mer på kyrkan än på sin egen mor.

Samma sak lär gälla för min mors äldste bror. I födelseboken står han antecknad en vecka fel (minns inte om det före eller efter), men min mormor hävdade alltid att "jag vet väl när min egen son föddes". Även här vägrade prästen att ändra datum i födelseboken. Min morbror firade dock inte dubbelt, för han trodde tydligen mer på kyrkan än på sin egen mor.
Stefan Simander den fredag, 20 mars 2015 09:12

Pappa föddes alltså av en 17-årig mor som tjänade piga i grannsocknen Havdhem. Hon födde hemma hos sin mor och far i Alva. Pappas morfar skall enligt familjehistorien ha cyklat in till Hemse för att på pastorsexpeditionen rätta till skrivfelet, men eftersom han var en pensionerad gammal smålänning, född 7/7 1877 i Söderåkra, och som levt ett hårt och arbetsamt liv, så blev han så "tösstig" att han stannade till vid Hemse hotell och drack pilsner tills han blev hemskjutsad. Sedan blev det aldrig av att ändra uppgiften!

Pappa föddes alltså av en 17-årig mor som tjänade piga i grannsocknen Havdhem. Hon födde hemma hos sin mor och far i Alva. Pappas morfar skall enligt familjehistorien ha cyklat in till Hemse för att på pastorsexpeditionen rätta till skrivfelet, men eftersom han var en pensionerad gammal smålänning, född 7/7 1877 i Söderåkra, och som levt ett hårt och arbetsamt liv, så blev han så "tösstig" att han stannade till vid Hemse hotell och drack pilsner tills han blev hemskjutsad. Sedan blev det aldrig av att ändra uppgiften! :p
Ted Rosvall den fredag, 20 mars 2015 12:20

Min morfar var född i Kazan, Ryssland i januari 1882. Två år senare flyttade familjen tillbaka till Sverige, och då skulle de ryska datumen översättas till svensk tidräkning. Det blev den 5 februari, men morfar hävdade alltid att denna uträkning var fel och att han egentligen var född den 4/2 - ett datum som råkade sammanfalla med första barnbarnets födelsedag.

Min morfar var född i Kazan, Ryssland i januari 1882. Två år senare flyttade familjen tillbaka till Sverige, och då skulle de ryska datumen översättas till svensk tidräkning. Det blev den 5 februari, men morfar hävdade alltid att denna uträkning var fel och att han egentligen var född den 4/2 - ett datum som råkade sammanfalla med första barnbarnets födelsedag.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
23 april 2024

Captcha bild