Julafton året runt

Det finns en särskild sort släktforskare som inte nöjer sig med julafton en gång om året. De har julafton var och varannan vecka! Ingen vet säkert när i veckan julaftonen ska inträffa, men den börjar alltid likadant: med att någon på Facebook förkunnar att ”Nu rasslar det…” Och sedan är cirkusen igång!

b2ap3_thumbnail_Julkulor.jpgb2ap3_thumbnail_Julkulor.jpg

-Jag fick 9 nya: AE, WS, IJK, VH, KRÖ, UT, KTT, OK, ROP.

-4 nya för mamma, varav en är svensk, en norsk och två amerikaner!

-En ny här med finska anor (MH). Kan det vara skogsfinnar i farten?

-Hjälp, jag kan inte se mina nya kusiner via telefonen. Måste hem till datorn!

-Jag fick också AE!

-Jag med!

-Hallå, det är jag som är AE! Jag verkar vara släkt med er allihop :-)

Så där håller det på halva natten. Vad är det som händer, undrar ni. Jo, det som händer är att det kommit nya DNA-resultat och att DNA-släktforskarna därmed fått nya DNA-kusiner - att det ”rasslat” i släktlistorna.

Det är nämligen så det fungerar om du har DNA-testat dig. Du finns då med i en stor databas och du får en lista på andra testade personer som är släkt med dig inom 10-15 generationer. Vi kallar dessa släktingar för DNA-kusiner och ungefär varannan eller var tredje vecka rasslar det till i listan och det dyker upp några nya ”kusiner”. Det är vid dessa tillfällen som det blir lilla julafton för släktforskarna och ovan återgivna konversationer tar fart i Facebookgruppen DNA-Anor där DNA-släktforskarna umgås.

Alla vill berätta om hur många och vilka nya just de fick denna vecka. Av hänsyn till de andra DNA-testade skriver man inga namn utan använder initialer, därav det något kryptiska kodspråket. Sedan vidtar en febril aktivitet för att försöka klura ut HUR man är släkt med den och den. DNA kan nämligen bara visa ATT man är släkt, inte exakt hur. Därför måste man jämföra sina släktträd för att försöka hitta vem den gemensamma anfadern eller anmodern kan ha varit. Det är inte så lätt och ofta hittar man ingen uppenbar koppling då släktskapet kan ligga långt tillbaka i tiden innan de skriftliga källorna. Men processen att försöka hitta den gemensamma nämnaren är väldigt rolig och när du lyckas uppstår ett riktigt sådant där släktforskarögonblick som är så härligt att uppleva. På köpet får du dessutom kontakt med en massa nya släktingar som du inte ens visste att du hade.

Så med DNA-släktforskning behöver du, till skillnad mot traditionell släktforskning, inte aktivt söka efter nya släktingar. Du kan luta dig tillbaka och så kommer nya släktingar till dig automatiskt! Men du måste förstås först ha gjort hemläxan och ha en bra pappersforskning i botten, så att du kan ta reda på hur ni är släkt. Annars är det hela ganska meningslöst.

Men roligt är det. Som en av släktforskarna i Facebookgruppen DNA-Anor uttryckte det: ”Tänk bara att få vara med om det "rassel" som inträffar flera gånger i veckan när det dyker upp nya kusiner. Glädjen i den här gruppen är inte att ta miste på!”

Så vill du försäkra dig om julklappsutdelning var och varannan vecka, se till att du är DNA-testad och har dokumenterat ditt eget släktträd. Då kan du också få vara med i det ständigt återkommande julfirandet!

 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Bungenäs och Fårösund
Det guldskimrande julkortet
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
23 april 2024

Captcha bild