Ett litet släktforskningsknep ...

Ett litet släktforskningsknep ...

Finns det något tråkigare än att "blada" sig igenom hundratals eller kanske rent av tusentals husförhörslängdssidor på jakt efter en försvunnen person eller familj? Hav tröst, det finns hjälp att få!

För 10 år sedan lyckades Sveriges Släktforskarförbund få med Svenska Emigrantinstitutet i Växjö på ett samarbetsprojekt med syfte att tillgängliggöra över en miljon poster i projektet Emibas via CD. Skivan kom året därpå och blev genast mycket populär för alla med intresse för emigranter och emigrantforskning. Uppgifterna var ju hämtade direkt ur de svenska husförhörslängderna och utflyttningslängderna, och gav fyllig information om varje emigrant, fullständigt namn, födelsetid och födelseort, yrke, civilstånd, familjemedlemmar som utvandrade samtidigt, utflyttningsförsamling inklusive gårdsnamn och sida i husförhörslängden, destination och mycket annat. För Svensk-Amerikaner, som söker sina rötter i Sverige, kan Emibas sägas vara det ultimata redskapet - en autostrada rakt in i det svenska kyrkoboksmaterialet - men även för svenska släktforskare är den ytterst användbar, inte bara för den som söker uppgifter om emigranter ...

EMIBAS innehåller nämligen en funktion, som helt oförmodat gör den till ett "baklängesregister" till svenska husförhörslängder. Genom att använda sig av den smarta söklistan under "Utvandringsort" - välja rätt församlingsnamn och sedan dubbelklicka, får man fram en sorts geografiskt register över hela socknen, d.v.s. över alla de gårdar, byar och torp från vilka någon har emigrerat. Eftersom nästan alla poster är försedda med en sidhänvisning ur respektive husförhörslängd kan man ur träffsidan leta sig fram till emigranter från den tidperiod man är intresserad och få en exakt sida där t.ex. Backgården, Ridala eller Gunnestorp är att söka.

Denna funktion är naturligtvis extra värdefull i sådana längder där det saknas geografiska register, eller där dessa är för rudimentära eller svårlästa. Det kan också vara så, att geografiska register har tillkommit långt efter det att volymen i fråga filmats (t.ex. hos Genline/Ancestry och SVAR) vilket givetvis inte påverkar de aktörer som fotograferat på senare tid (t.ex. Arkiv Digital).

Personligen har jag haft extra stor nytta av den geografiska sökmöjligheten hos EMIBAS när det gäller stora församling, t.ex. städer, där det visserligen brukar vara möjligt att söka bland de numrerade kvarteren, men är särdeles besvärligt att hitta stadsägor och småställen i stadens utkant.

Tyvärr går det inte längre att inhandla den förnämliga EMIBAS-databasen på CD. Numera finns materialet endast tillgängligt via EmiWeb mot årsabonnemang. Sökfunktionen där är också bra, men långt ifrån så förnämlig som på förbundets CD-version. Bl.a. saknas söklistorna, och därmed faller de geografiska möjligheterna.

Jag är en stor vän av databaser på CD!

b2ap3_thumbnail_Emibas-2.JPGb2ap3_thumbnail_Emibas-2.JPG

Sökmenyn på CD-versionen av EMIBAS. Klicka på den högra knappen (söklistan) vid "Utvandringsort"

b2ap3_thumbnail_Emibas-1.JPGb2ap3_thumbnail_Emibas-1.JPG

När man har klickat på församlingsnamnet får man upp en lista på alla de gårdar, kvarter och torp i Hjo stadsförsamling varifrån någon emigrerat. En dubbelklick på något av dessa namn ger en träfflista där varje emigrant från detta ställe finns med, tillsammans med sidhänvisning in i rätt husförhörslängd.

b2ap3_thumbnail_Emibas-4.JPGb2ap3_thumbnail_Emibas-4.JPG

Så här ser EMIBAS ut på Emiweb. Bra sökbarhet även här, men långt ifrån CD-versionens suveräna möjligheter.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Nålar i höstackar och alla dessa register
Ett oväntat uppdrag
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
19 mars 2024

Captcha bild