Delad glädje – dubbel glädje

Det finns ett uttryck som kanske användes mer förr “outgrundliga är Herrens vägar” och det kan passa på det som hände i lördags. Uti serveringen Gröna Stugan vid Lötsjöns strand i Sundbyberg samlades några människor. Några kände varandra sedan tidigare under det att andra var okända för de flesta. En liten skara och det var nog tur det för det var svårt för de flesta att inte vilja berätta. Det berättades om olika delar av släkten och det frågades och frågades igen.

b2ap3_thumbnail_20170823.jpgb2ap3_thumbnail_20170823.jpg

Där berättades om den unge pojken, född i Häverö, som gav sig av i unga år för att söka lyckan till sjöss. Efter ett antal långa seglatser under sju år mönstrade han av i London och där fann han den stora kärleken. Efter en tid så lockades han och hans hustru till Australien, där han blev snickare på ett varv för att sedan fortsätta som hamnkapten.

Nu satt Steve i Gröna Stugan och berättade om sin mormorsfar, Anders Söderlund, eller Andrew Sutherland som han kallades down under. Historier av skilda slag, inte minst om en av båtarna som familjen byggde för eget bruk. Anders och två av hans söner byggde båten Orme, en båt byggd utan en enda spik. Den var vacker men en dag försvann båten, med sex mans besättning och återfanns aldrig. Två av de som försvann var sönerna.

b2ap3_thumbnail_201708231.jpgb2ap3_thumbnail_201708231.jpg


Där fanns Elvy, som för flera år sedan passerat de nittio, och som när jag först kontaktade henne var avvaktande. Inte kan väl jag vara med, visserligen har jag varit i Australien, men det är länge sedan och nu talar jag inte engelska så bra, och dialekten de pratar kan ju vara lite svår. Efter lite övertalning så kom intresset, det är inte varje dag en fyrmänning bara dyker upp så där. Att Elvy hade mycket att berätta från de trakter där förfäderna verkat, det blev klart fort. Och inte var språket något problem!

Där fanns Lillemor och Kent, fyrmänningar med Steve och Elvy, som träffat sin kusin efter ganska många år och där det fanns en del att komma ikapp med samtidigt som det gällde att uppdatera Steve, och även hans hustru Eastern.

Sedan fanns Ulrika, som vet att hon är släkt med Steve, men inte riktigt hur. De finns på varandras träfflistor efter att ha skickat in DNA. Efter den trivsamma träffen så blir det nu till att leta ännu djupare efter kopplingen.

Och allt detta efter en enkel efterlysning i en facebookgrupp: ”Finns det någon som vet vem Andrew Sutherland var, svensk var han men han berättade inget om sin hembygd eller familj”.
Outgrundliga var visst vägarna.

Nu till något helt annat.

b2ap3_thumbnail_201708232.jpgb2ap3_thumbnail_201708232.jpg

Nu i helgen är det Släktforskardagar i Halmstad. Hoppas många kommer och varför inte just du. Själv ska jag ta mitt pick och pack och försöka få ihop något, tillsammans med några amerikaner och SSGG, i den mest spännande montern (om jag får säga det själv) som har nummer 155 och där det står Family Tree DNA. 

Välkommen för att fråga, diskutera och kanske ta ett test eller uppgradera ditt befintliga.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

På Släktforskardagarna i Halmstad
Bildspelet - ett utmärkt redskap!
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
24 april 2024

Captcha bild