Äntligen – semmeldags

Äntligen – semmeldags

Jag älskar semlor eller hetvägg/fettisdagsbulle/fastlagsbulle eller vad man vill kalla det och äntligen är dom lovliga!

Traditionen när jag växte upp var att äta semlor på tisdagar i fastan! Pappa åkte in till Ekmans konditori vid Stora Torget i Karlstad och köpte semlor. Bakom disken stod påsar och kartonger färdigpackade på hyllorna med olika antal i och det var bara för personalen att langa ut så fort dom kunde. Det var kö långt ut på gatan och kom man efter lunch var alla semlor slut. Traditionen var också att äta semlorna i en tallrik med varm mjölk med lite salt i. Nu för tiden kan man äta semlor redan i december och det kan vara vaniljsemlor, semlor med saffran eller lakrits eller tryffel eller mörk choklad mm. Nej, tacka vet jag semlorna från Ekmans konditori! Konditoriet finns inte längre, men dom hade världens godaste semlor! Undrar vart deras recept på semlor tagit vägen? Jag får nog erkänna att även jag faller för frestelsen och börjar innan fastan. Sista tisdagen i fastan då är det omöjligt att få tag på en semla för då har bagerierna slutat. Då är det bara att baka själv!

En annan tradition för många är att åka på Släktforskardagarna. Ja, det har nästan blivit tradition även för mig. Visst är det roligt att trava runt bland alla utställare och upptäcka nya saker och att lyssna på olika intressanta föredrag – om man nu får plats – det har hänt mig flera gånger att jag fått vända eftersom föreläsningssalen varit fullsatt. Hoppas att det inte blir likadant i Karlstad. Vissa föredrag kommer att hållas två gånger för att bereda plats för fler. Vi kommer också att ha viss förbokning, så att man säkert vet att man får plats och dessutom en bra plats och slipper att köa.

Vi som släktforskar har en tendens att bli sittande vid vår dator timme efter timme. Antingen gör man nya upptäckter och kan inte sluta eller också hittar man inte det man söker och kan inte sluta av den orsaken. Det är nog inte så bra för oss att bara bli sittande!  Många av oss börjar bli till åren, så glöm för all del inte att kroppen måste röra på sig! För att få lite hjälp på traven har vi i Karlstad engagerat en föreläsare, som ska hjälpa oss – Ulf Karlsson - en välkänd profil, inte minst bland alla som är intresserade av friidrott. Ulf har bl a varit förbundskapten för friidrottslandslaget. Så ta tillfället i akt att lyssna på honom och är du själv inte alls intresserad så ta med någon bekant, som är intresserad. Denne bekant kanske inte är intresserad av släktforskning, men då har ni ett gemensamt mål och kanske att denne bekant har blivit en biten släktforskare innan dagen är slut och själv kanske du insett att du måste ta tag i dig själv och börja röra på dig.

Vi har en idé om att försöka locka inte bara redan ”frälsta” släktforskare utan även de som inte upptäckt spänningen i detta med släktforskning. Har vi då någon föredragshållare som lockar så tror vi att många kan tänka sig att betala en femtiolapp för att få lyssna och samtidigt så är det klart att man även går runt på mässan. Säkerligen är det något som intresserar även där!

En annan intention som vi har är att också få dit en yngre publik, hur nu detta ska gå till? Mer om det när vi kommit lite längre!

 

 

 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Vid mina förfäders grav
Slänga eller spara?
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
19 april 2024

Captcha bild