26 110 084 nya poster

26 110 084 nya poster

Släktforskarjätten MyHeritage fortsätter att överraska med nya spännande och megastora databaser. Om detta skrev jag här på Rötterbloggen för några månader sedan. Rubriken var NYA NORDISKA DATABASER PÅ NÄTET varför dagens drapa får ses som ett postscriptum eller addendum:  

http://www.genealogi.se/blog/entry/nya-nordiska-databaser-pa-naetet

I förra veckan kom det en helt ny databas med över 26 miljoner poster till våra lyckliga grannar i sydväst; Danmark kyrkoposter, 1813-1919. Kyrkoposter? Vad är det? Vad slags material kan det röra sig om? Kyrkoböcker (Kirkebøger) rätt och slätt! Födelse- och dopböcker, Vigselböcker och Död- och begravningsböcker. Det här är helt enkelt en magnifik autostrada direkt in i de danska kyrkoböckerna. Med tanke på att man i Danmark och Norge helt saknar husförhörslängder är detta en Gudasänd resurs. Så här ser övre delen av sökmenyn ut - den fortsätter med mängder av andra rutor och möjligheter:

b2ap3_thumbnail_MyHeritage-DK-meny-II.JPGb2ap3_thumbnail_MyHeritage-DK-meny-II.JPG

Rejält med sökmöjligheter som synes och i nästan alla parametrar går det att söka med olika grader av exakthet. Träfflistan ger så pass mycket information, att man oftast direkt kan avgöra om notisen är intressant eller inte. Min sökning på AXEL PICULELL gav två träffar, den ena från en födelsebok, den andra från en konfirmationslängd.

b2ap3_thumbnail_Axel-Pikulell-registeruppgifter-II.JPGb2ap3_thumbnail_Axel-Pikulell-registeruppgifter-II.JPG

När man klickar på länken kommer man till en transkriberad post, som ser ut så här:

b2ap3_thumbnail_Schultz-II.JPGb2ap3_thumbnail_Schultz-II.JPG

Inte nog med det. Under posten finns också originalsidan i kyrkoboken - precis som med det svenska husförhörsregistret hos Arkiv Digital/MyHeritage:

b2ap3_thumbnail_Axel-Pikulell-fb-1876-original.JPGb2ap3_thumbnail_Axel-Pikulell-fb-1876-original.JPG

I denna databas, liksom i så många andra, kryllar det av fel, misstolkningar, förväxlingar och vilda gissningar. Det är därför alldeles utmärkt att originalsidan finns med, så att man själv kan förvissa sig om stavning och innehåll. Excerperingsarbetet/Transkribtionen är ju utförd i fjärran land av icke-danskar, varför kvaliteten inte alltid är den man skulle önska. Å andra sidan är sökmöjligheterna så många och så generösa att man trots fel och brister för det mesta hittar fram till det man söker.

Är då detta en komplett redovisning av samtliga födda, vigda och döda i Danmark under de angivna åren? Det kan det inte rimligen vara! 26 miljoner poster låter rejält tilltaget för ett litet land som Danmark, men förmodligen är detta ändå bara en del av totaliteten. Vi får hoppas att databasen växer till, både inom den nu presenterade perioden, men också tidigare och senare. Har vi svenskar någon nytta av ett danskt kyrkoboksregister? Well, glöm inte att den svenska utvandringen inte bara handlar om USA. Under vissa tider var arbetsvandringen OCH utvandringen till Danmark och Tyskland, särskilt från Skåne, Halland, Blekinge och Småland, enormt omfattande och många är de svenskar som faktiskt har släkt i dessa länder. Med detta nya register blir det på ett helt nytt sätt möjligt att återfinna dem.  

Annorlunda mot svenska förhållanden är presentationen av Konfirmationslängder. Dessa lägger vi ju sällan märke till i Sverige, där Husförhörslängderna för det mesta gör dem överflödiga. I Danmark är de dock mycket användbara, eftersom de ger exakt födelsetid och födelsesocken! Det senare är en välsignelse när det gäller stora städer som Köpenhamn, där det finns massor med församlingar att leta i. Konfirmationsnotisen för Axel ger omedelbart besked; Han är född i Vor Frelsers sogn.

En annan viktig detalj är att man i konfirmationslängderna understundom och som enda källa kan hitta en hänvisning till vem som är far till ett utomäktenskapligt barn. Femton är efter den utomäktenskapliga födseln har "skammen" kanske bleknat? Den biologiske fadern har kanske trätt fram och hjälper till med försörjningen, kanske t.o.m. låter barnet bära hans namn. Tag t.ex. MARIA WILHELMINA, född 1851 i Malmö som utomäktenskaplig dotter till Jungfru Laurentia Paulina Piculell (1817-1889). Ingenstans framgår det vem som är hennes far - inte förrän vid konfirmationen 1867 i St Johannes kyrka i Köpenhamn. Där står det hur tydligt som helst att fadern är Balettdansören (!) Ludvig Hammer.  

b2ap3_thumbnail_Konfirmations.JPGb2ap3_thumbnail_Konfirmations.JPG

Just detta fenomen kan man också träffa på i svenska konfirmationslängder. Glöm inte det, alla ni som letar efter "fader okänd".

 

 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Medborgarforskarnas triumf
Kristianstad på 1880-talet
 

Kommentarer 3

Eva Johansson den måndag, 19 december 2016 12:02

Intressant! Men både danska och norska kyrkböcker är väl fritt tillgängliga online via de ländernas riksarkiv, har jag för mig.

Intressant! Men både danska och norska kyrkböcker är väl fritt tillgängliga online via de ländernas riksarkiv, har jag för mig.
Ted Rosvall den måndag, 19 december 2016 12:12

Jovisst är det så - dock utan detta sökbara register, som dessutom är länkat till rätt sida.

Jovisst är det så - dock utan detta sökbara register, som dessutom är länkat till rätt sida.
Eva Johansson den måndag, 19 december 2016 14:51

Då är det lättare att hitta i kyrkoarkiven där. Indexering är jättebra men vill man spara utgiften för ett abonnemang och söka själv så är dessa kyrkböcker alltså fritt tillgängliga.

Då är det lättare att hitta i kyrkoarkiven där. Indexering är jättebra men vill man spara utgiften för ett abonnemang och söka själv så är dessa kyrkböcker alltså fritt tillgängliga.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
28 mars 2024

Captcha bild