Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

Publicerad torsdag, 11 januari 2018 09:03

Facit för den nyfikne!

Här kommer äntligen alla svar på julkalendern Julnötter med Rötter. Vi vill tacka alla som varit med och tävlat.

Svar Julnötter med RötterVintage New Years Gnomes GraphicsFairy 643x1024

1. Julmusten började säljas för ungefär 100 år sedan. Från vilket land kom det ursprungliga receptet?

Rätt svar: 2, Tyskland.

Sonen till läskedrycksfabrikören Robert Roberts hörde talas om receptet när han studerade kemi i Tyskland.

2. I Charles Dickens bok "En julsaga" (känd under ett flertal andra namn) heter den snåle, sure och vresige huvudpersonen Ebenezer Scrooge. Vilken Walt Disneyfigur är baserad på honom?

Rätt svar 1. Joakim von Anka

Tecknaren Carl Barks skapade Joakim von Anka 1947 (han heter Scrooge McDuck på engelska) till serieäventyret "Jul på björnberget". Historien är inspirerad av "En julsaga". Joakim von Anka är elak, rik och snål. Karaktären ändras senare till att bara vara rik och snål. När Joakim dyker upp i den svenska serietidningen Kalle Anka & co heter han först Rike Per von Anka!

3. Att ringa till nära och kära och önska god jul är självklart för många. Vilket år ringdes det för första gången över 1 miljard samtal i Sverige?

Rätt svar: 1, 1937

4. Julgranen har en given plats i de flesta hem. Men inte alla har kommit över sin gran på hederligt sätt. Hur stor andel av granarna beräknas vara stulna enligt en undersökning från 2010?

Rätt svar: X, en femtedel

5. Vad tyckte svenska folket var viktigast med julen enligt en undersökning från 2011?

Rätt svar: 1, julskinka

6. På en del orter i Sverige händer det att barnen klär ut sig och går runt på tjugondagknut och tigger godis. Vad kallas de utklädda barnen för?

Rätt svar: Knutgubbar

7. I filmen "Värdshuset Fritiden" från 1942 förekommer en mycket känd julsång för första gången. Vilken?

Rätt svar: 1. White Christmas

Sången skrevs 1940 av Irving Berlin och handlar om en man som är i Los Angeles och längtar norrut under julen. Den mest kända inspelningen gjordes med Bing Crosby 1947. På svenska heter låten "Jag drömmer om en jul hemma".

8. Att tända en brasa i vintermörkret och kanske speciellt på julafton är mysigt. Vad kostade en kubikmeter osågad björkved 1945?

Rätt svar: X, 2040 öre

9. Carl Jularbo är vår kanske mest kände dragspelare. Hans anfader Gabriel Alexandersson Mejer sysslade med annat än musik. Vad då?

Rätt svar: 2, Skarprättare

10. Släktforskarförbundet har gett ut sexton handböcker. Vilken av följande böcker har sålt i flest exemplar?

Rätt svar: X. Fader okänd

11. Hur stor grad av släktskap har sexmänningar med varandra (under förutsättning att ingen anförlust förekommit)?

Rätt svar: 1/2048

12. Texten till psalmen "Betlehems stjärna" (även känd som "Gläns över sjö och strand") skrevs av Viktor Rydberg 1891 och ingick ursprungligen i romanen "Vapensmeden". I vilken stad utspelar sig romanen?

Rätt svar: 2. Jönköping

Dikten tonsattes 1893 av Alice Tegnér som ändrade lite i originaltexten för att den skulle passa till melodin.

13. Under första världskriget blev det julen 1914 ett spontant uppehåll i krigandet. Bland annat spelades en fotbollsmatch mellan Sachsiska 133 infanteriregementet och Preussiska 6:e jägarbataljonen på ena sidan (tyskarna) och 1st Battalion The Royal Welsh Fusiliers (britterna) på den andra sidan. Det är okänt hur den matchen slutade, men 2008 spelades ett returmöte. Hur slutade den matchen?

Rätt svar: 1, 2-1 till tyskarna

Ett modernt talesätt (fritt tolkat) säger att fotboll är ett spel med 22 spelare med en boll och där Tyskland vinner VM.

14. Skinka är för de flesta något som inte får saknas på julbordet. Många grisar går det åt varje jul. Hur många svin och grisar fanns det i Sverige år 1900?

Rätt svar: 2, 805 805

15. Julkalendern har sänts på svensk TV sedan 1960. Vad hette den första julkalendern?

Rätt svar: 1. Titteliture

Den första julkalendern på radion hette "Barnens julkalender" och sändes 1957.

16. Enligt traditionen dras jultomtens släde av åtta renar. Renarna namnges för första gången i en dikt från 1823. Vilken av följande är inte en av de åtta?

Rätt svar: X, Rudolf

De ursprungliga renarna hette Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner och Blitzen. Rudolf dök upp första gången 1939.

17. Snö kan upplevas som ett elände av många, men på julen är den en stämningshöjare. Den 28 februari 1926 uppmättes det hittills största snödjupet i Sverige i Kopparåsen, Lappland. Hur många centimeter var det?

Rätt svar: X, 327 cm

18. Att Eva sedan länge har namnsdag på julafton är väl känt. Men vilket av följande namn, har i tidigare kalendrar delat namnsdag med Eva?

Rätt svar: Adam

19. Att fylla år på julafton kan vara lite tråkigt, men är ju inget man valt själv. Vem av nedan personer fyllde år på julafton?

Rätt svar: 1. Lennart "Nacka" Skoglund

Bogart fyllde år den 25/12 och Mao den 26/12.

20. Vi firar advent fyra söndagar i rad före juldagen. Det sista datumet fjärde advent kan infalla är på julafton. Men vilket är det tidigaste datumet första advent kan infalla?

Rätt svar: 2, 27 november

21. De första kolonisatörerna ankom till Nya Sverige 1638. Vad hette fartyget de färdades på?

Rätt svar: 1. Fågel Grip och X. Kalmar Nyckel (båda alternativen är rätt)

Även Fama gjorde resor till Nya Sverige, men Kalmar Nyckel och Fågel Grip var först

22. Hjulet uppfanns på flera platser samtidigt. När ungefär?

Rätt svar: X.5 500 f kr.

Det uppfanns ungefär samtidigt i Mesopotamien, i norra Kaukasus och i Centraleuropa. Vem som var först lär vi aldrig få reda på.

23. Även om antalet stadigt minskar så skickas det fortfarande miljontals julkort varje år. Att ha ett postkontor eller postombud att vända sig till kan då underlätta. Vilket år öppnades den första poststationen i Sverige?

Rätt svar: 2, 1861

24. I de nordiska länderna har julafton en särskilt stor betydelse som en familjehögtid. Detta förekommer i några fler länder. I vilket av nedan nämnda länder?

Rätt svar: X, Portugal

Förutom i Sverige så firas julafton även i Danmark, Finland, Norge, Polen och Portugal samt i vissa delar av Schweiz, Tyskland och Österrike.

Senaste nytt

2018-01-16 09:46
befolkningen-i-sverige-utoekat
Nu har Befolkningen i Sverige, Arkiv Digitals sökbara befolkningsregister utökats med ännu ett decennium, nämligen 1921-1930. Numera sträcker sig registret från 1860-1930. Innehållet är i dagsläget cirka 85 miljoner registerposter från drygt...
2018-01-15 07:30
extra-kalendarium-4
Från och med 2018 har Släktforskningens dag fått ett nytt datum, lördagen den 20 januari firar vi Släktforskningens dag över hela landet. Årets tema är arkiv och många släktforskarföreningar planerar något alldeles särskilt. Ta chansen och...
2018-01-12 14:14
ny-vers-pitebygden
Vid årsskiftet fick Sveriges Släktforskarförbund en ny medlemsförening – Pitebygdens Forskarförening. Redan inför släktforskardagarna 2017 bestämde sig föreningen för att gå med i förbundet. Ett steg som trotsade hemortens traditioner – den...
2018-01-11 10:06
veckans-svenskamerikan-olle-i-skratthult
Årets första svenskamerikan var under en tid omåttligt populär i USA:s svenskbygder. Bondkomikern levde i en tid då underhållningsvärlden genomgick stora förändringar, något som också speglas i hans livshistoria. Hjalmar "Olle i Skratthult"...
2018-01-11 09:03
facit-foer-den-nyfikne
Här kommer äntligen alla svar på julkalendern Julnötter med Rötter. Vi vill tacka alla som varit med och tävlat. Svar Julnötter med Rötter 1. Julmusten började säljas för ungefär 100 år sedan. Från vilket land kom det ursprungliga...
2018-01-10 15:10
fynd-foer-dig-med-roetter-i-oestergoetland
Innan jul kom ett spännande tillskott till Arkiv Digitals databas, särskilt för dig med rötter i Östergötland. Regna hembygdsförening har nämligen valt att digitalisera och tillgängliggöra stora delar av sitt arkivmaterial med hjälp av Arkiv...
2018-01-09 16:50
brinner-du-foer-portraett
Porträttfynd växer så det knakar, i skrivande stund finns 182484 fotografier i Rötters digitala porträttsamling. Just nu söker Sveriges Släktforskarförbund en administratör för databasen. Vad gör man av porträtt som ingen numera vet någonting...
2018-01-08 15:07
ovaentat-fynd-pa-slaektforskningsresa
Tidningen Expressen (GT) skriver i dag om Malin Hansson som gjorde ett verkligt fynd i samband med en släktforskningsresa till USA. I en bokhandel upptäckte hon en bok vars omslag pryddes av ett för henne bekant ansikte. Resten är...
2018-01-08 13:00
vinnare-av-julkalendern-julnoetter-med-roetter-3
Succéjulkalendern Julnötter med Rötter har engagerat många röttervänner och släktforskare. Över 600 personer har tävlat varje dag! Här kan du se alla lyckliga vinnare under tävlingens gång samt våra finalpristagare. För den nyfikne kommer alla...
2017-12-20 09:05
GDPR kallas den nya dataförordningen som ersätter PUL och träder i kraft den 25 maj nästa år. Många undrar över hur det stärkta personskyddet kommer att påverka släktforskningen – framför allt den som bedrivs på nätet. Christian Juliusson...
2017-12-19 13:57
veckans-svenskamerikan-peter-gunnarsson-rambo
Verklighetens Rambo arbetade på en tobaksplantage, fick åtta barn och odlade äpplen på fritiden. Inte många gemensamma nämnare finns med 1980-talets filmklassiker Rambo i hans relativt fredliga livshistoria. I själva verket är det hans egen...
2017-12-19 11:24
roeda-jordens-svenskar-och-andra-svenska-sydamerikaemigranter
Från slutet av 1800-talet och ända fram till 1940-talet emigrerade tiotusentals svenskar till Sydamerika i jakten på ett bättre liv. På Filmarkivet.se kan du numera se ett antal filmer om några av sydamerikasvenskarna. Filmarkivet.se är ett...
2017-12-15 16:38
mystiska-doedsorsaker-i-anbytarforum
Kan man bli "mätt av ålder"? Hände det att man frös ihjäl inomhus förr? Och är det möjligt att dö av solsting? Du som har funderingar kring en mystisk dödsorsak rekommenderas varmt ett besök i Anbytarforum. Under rubriken Språk ord och namn...
2017-12-15 16:31
kyrkboecker-fran-nebraska-tillgaengliga-genom-ad
Visste du att Arkiv Digital är i full gång med att fotografera och digitalisera kyrkböcker från de svenskamerikanska församlingarna i Nebraska? Materialet – allt från församlingsböcker, födelse-, vigsel- och dödböcker till protokoll och...
2017-12-13 13:24
lucior-fran-foerr
Ateljéporträtt, kolorerat, föreställande Kröök Karin Olsdotter från Leksand i Dalarna som Lucia. Hon bär långt, vitt, linne, rött band i midjan och en klädd krona med ljus. Skansens Lucia omkring 1898. Fotograf Hélène Sofie Edlund/Nordiska...