ÄttelÄgg påsk-quiz

Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
28 mars 2024
När någon frågar varifrån jag kommer, ja alltså var min släkt kommer från och inte att jag kom in från parkeringen, så brukar jag säga: två slagen och två götland. Bergslagen och Roslagen, Västergötland och Östergötland. Där hittar jag mina rötter om...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

28
mar
Torsdagsträff i föreningslokalen

Njudungs släktforskarförening


02
apr
Öppet hus med Släktforskningshjälp

Hembygds- och Släktforskare Nolaskogs


02
apr
Släktforskarhjälp, Visby

Gotlands Släktforskarförening


02
apr

03
apr
Workshop Att tolka gammal text

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


03
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


03
apr
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


03
apr
Sveriges första länssjukhus

Skövde Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

Projektet "Namn åt de döda", (NÅDD), fortsätter sedan det beslutats att det ska bli en ny version av Sveriges dödbok. Men om målet att ge ut en ny skiva 2017 eller 2018 ska nås måste fler frivilliga adoptera och komplettera församlingar.

Det nuvarande NÅDD-projektet ska komplettera dödboken med döda under åren 1860-1900. Viktoria Jonasson, projektledare för NÅDD, är glad att ha hjälp av så många frivilliga krafter.

- Just nu har vi 204 "NÅDD:are", eller rättare sagt kontaktpersoner till NÅDD - det är ju några föreningar där flera jobbar ihop också och några släktforskarpar.

Men fler frivilliga krafter behövs; för tillfället ser statistiken dyster ut. Av cirkeldiagrammet nedan framgår hur många församlingar/delar som är klara och vilka som inte är det. Det rödmarkerade är församlingar som inte ens är påbörjade.

I stort sett hela landet behöver förstärkning och Kalmar län är ett av de län där det är mest att göra. De har flest poster av alla län, men de har också mest att komplettera.

- Förklaringen är att vi fått Person- och Lokalhistoriskt Forskarcentrums (PLF) material, men har få NÅDD:are där som kompletterar det, förklarar Viktoria Jonasson.nadd 09 2015

Delta i projektet

Vill du och dina släktforskarkollegor adoptera en församling och bli en del av projektet bör ni börja med att kontakta er lokala förening så att ni tillsammans kan lägga upp en strategi för registrering av döda i "era" församlingar.

Även om du som enskild person kan delta i projektet, är det alltid bra att i en förening utbyta erfarenheter om källor mm och ge varandra hjälp och stöd. Några tillsammans har lättare att kontrolläsa avskrifterna. Sedan söker du/ni via NÅDD-sidorna här på Rötter vilka församlingar som är lediga eller behövs kompletteras. Nästa steg i projektet innebär att du får en fil från projektledaren via e-post. Sedan är det i stort sett bara att sätta igång.

Så tveka inte - bli en NÅDD:are du också!

Här kan du läsa mer om NÅDD och hur du själv kan bli en del av projektet