ÄttelÄgg påsk-quiz

Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
28 mars 2024
När någon frågar varifrån jag kommer, ja alltså var min släkt kommer från och inte att jag kom in från parkeringen, så brukar jag säga: två slagen och två götland. Bergslagen och Roslagen, Västergötland och Östergötland. Där hittar jag mina rötter om...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

02
apr
Öppet hus med Släktforskningshjälp

Hembygds- och Släktforskare Nolaskogs


02
apr
Släktforskarhjälp, Visby

Gotlands Släktforskarförening


02
apr

03
apr
Workshop Att tolka gammal text

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


03
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


03
apr
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


03
apr
Sveriges första länssjukhus

Skövde Släktforskarförening


04
apr
Öppet hus - för medlemmar - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

gravstensinventeringSveriges Släktforskarförbunds databas Gravstensinventeringen växer kontinuerligt med hjälp av ideella krafter inom släktforskarrörelsen. Databasen omfattar för närvarande över 250 000 gravstenar och mer än dubbelt så många personer. I släktforskarnas inventeringsarbete är självfallet stöd från och ett gott förhållande till kyrkogårdsförvaltningarna av stor vikt.

Släktforskarförbundet har full förståelse för att gravstenar, för vilka gravrätten gått ut, kan behöva tas bort. Det är emellertid sorgligt om detta görs utan att det kulturarv som gravstenarna representerar tas till vara.

I informationsbladet Observera nr 2 2013 uppmanade Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation förvaltningarna att dokumentera återtagna gravstenar och skicka in uppgifterna till Släktforskarförbundet. Förbundet måste tyvärr konstatera att denna rekommendation inte fått nämnvärt genomslag. Många berörda förvaltningar har visat sig sakna kännedom om rekommendationen. Dessutom har det förekommit att personer som fotograferat gravstenar inom ramen för inventeringsprojektet bemötts otrevligt av kyrkogårdspersonal.

Sveriges Släktforskarförbund vädjar mot denna bakgrund till Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation att på nytt uppmana berörda förvaltningar att stödja och medverka i den kulturhistoriskt betydelsefulla insats som gravstensinventeringen utgör. Förbundet ser således fram emot att förvaltningarna tillställer förbundet uppgifter om redan fotograferade och dokumenterade gravstenar samt i fortsättningen regelbundet gör detsamma i samband med borttagande av stenar.