Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
18 april 2024
Ibland kan mina texter handla om det som hände för riktigt länge sedan, ibland ligger det närmare i tiden och just den här texten ligger väldigt nära nutid och till och med en bit in i framtiden. Släktforskning ska kanske inte handla om framtiden, me...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

20
apr
Öppet Hus

Västerbergslagens Släktforskare


21
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


22
apr
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


23
apr
Öppet hus - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


23
apr
Jourhavande Släktforskare Flen

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

nya arsbokenDu har väl inte missat att du kan förbeställa Släktforskarnas årsbok till ett extra förmånligt pris?

Då årsboken förmedlar metodiska kunskaper, nya sätt att forska och använda källor på är den en fantastisk källa till kunskap och inspiration till dig som släktforskar.

Förbeställer du årsboken innan den 30 april får du den dessutom för oslagbara 250 kr (ordinarie pris 350 kr). Boken levereras per post under juni månad. Säkra ditt exemplar - beställ här.

Om innehållet:

Släktforskarnas årsbok har utkommit sedan 1988 och utgåvan för i år kommer inte göra dig besviken.

I årsboken 2015 ingår artiklar om hur man söker i polisarkiv, 1500-talets skattelängder, Svenskt Biografiskt Lexikon, länsstyrelsens arkiv, soldatrullor med mera. Du kan läsa om hur banden mellan jorden och släkten formats, om en gårds historia och om skilsmässor inom adeln under tidigt 1800-tal.

Kärlek på 1700-talet

Vi får bland annat veta att det inte var ovanligt att man gifte sig av kärlek på 1700-talet, att ingenjören K. J. Nilson var den förste i Sverige som systematiskt skapade allmogegenealogier och att tarmsjukdomen rödsot skördade tusentals liv bland våra förfäder.

I flera av artiklarna bidrar författarna med sin kunskap om släktforskning med hjälp av egna exempel. Det handlar bland annat om släkten Bjurling i Bjurfors, adelssläkten Koskull, släkten Björnstedt och de emigrerade bröderna Eriksson från Hajom.

Författare 2015

Årets författare är: Arkivarien Camilla Westling, historikerna Martin Dackling, Brita Planck och Helene Castenbrandt, Jan Brunius som är docent i historia och tidigare arkivarie, Leif Gidlöf som är släktforskare och tidigare stadsarkivarie, redaktörerna för SBL Åsa Karlsson, Roger Axelsson och Lena Milton, tidigare arkivarien Elisabeth Reuterswärd, släkt- och hembygdsforskaren Anita Hjelte-Björklund, släktforskarna Urban Sikeborg, Mats Pettersson, Andreas och Anna Karlsson, Jörgen Vessman, Göran Sparrlöf, Bo Ridderbjelke, Andreas Anderberg och Cenneth Wedin.

Läs mer och förbeställ ditt exemplar!