ÄttelÄgg påsk-quiz

Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
28 mars 2024
När någon frågar varifrån jag kommer, ja alltså var min släkt kommer från och inte att jag kom in från parkeringen, så brukar jag säga: två slagen och två götland. Bergslagen och Roslagen, Västergötland och Östergötland. Där hittar jag mina rötter om...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

02
apr
Öppet hus med Släktforskningshjälp

Hembygds- och Släktforskare Nolaskogs


02
apr
Släktforskarhjälp, Visby

Gotlands Släktforskarförening


02
apr

03
apr
Workshop Att tolka gammal text

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


03
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


03
apr
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


03
apr
Sveriges första länssjukhus

Skövde Släktforskarförening


04
apr
Öppet hus - för medlemmar - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

slaktforskadagarna urMed start i dag sänder UR Samtiden ett antal föreläsningar från Släktforskardagarna 2015 i Nyköping i Kunskapskanalen.

I dag tisdag börjar sändningen 15.30 med Karin Bojs föreläsning Min europeiska familj och efter det föreläser Kathinka Lindhe om sin släkts historia som präglats av den dramatiska kärlekshistorien mellan Sixten Sparre och Elvira Madigan, Sorgerliga saker hände kl 16.15.

Se vilka föreläsningar som kommer att sändas senare i veckan nedan. Samtliga program kommer efter sändning i Kunskapskanalen finnas tillgängliga på UR Play.

Tisdag 3 november

15.30-17.00 Släktforskardagarna 2015

15.30 Min europeiska familj
Vetenskapsjournalisten Karin Bojs berättar med hjälp av sitt eget DNA Europas historia på ett nytt sätt. Hon har lyckats få svar på frågor om sitt ursprung, och hitta släktingar långt tillbaka i tiden. Arrangör: Nyköping-Oxelösunds släktforskarförening.

16.15 Sorgerliga saker hände
Kathinka Lindhe har skrivit en bok om sin farsmorfar, Sixten Sparre. Den traditionella berättelsen om Sixten Sparre och Elvira Madigan som återges i främst skillingtrycket "Sorgerliga saker hända" får nytt ljus efter Kathinka Lindes sökande i arkiven. Arrangör: Nyköping-Oxelösunds släktforskarförening.

Onsdag 4 november

14.00-16.40 Släktforskardagarna 2015

14.00 Ett gods - en värld
Än i dag finns många gods men livet på dem har förändrats. Karin Lindvall, etnolog och museichef i Södermanland berättar om livet på godset för 150 år sedan, och vilka olika roller som fanns där. Alla hade sin plats på godset och de sociala gränserna var tydliga. Arrangör: Nyköping-Oxelösunds släktforskarförening.

14.35 Torpare, statare och backstugusittare
Kalle Bäck är professor i historia och har skrivit mycket om vardagslivet för de "små" människornas. Här berättar han om torpare, statare och backstugusittare. Hur de levde, försörjde sig och varför de till sist försvann. Arrangör: Nyköping-Oxelösunds släktforskarförening.

15.15 Saltets pris

Joachim Östlund har studerat hur svenskar såldes som slavar i Nordafrika under 1600-1700-talen och hur svenska skepp deltog i handel med afrikanska slavar i medelhavet. Här berättar han om sina fynd. Arrangör: Nyköping-Oxelösunds släktforskarförening.

15.55 Pionjärerna på Fogelstad
Ulrika Knutsson berättar utifrån sin bok Kvinnor på gränsen till genombrott, om pionjärerna i Fogelstadsgruppen. Den kvinnliga medborgarskolan vid Fogelstad bedrevs på herrgården med samma namn. Den fungerade även som ett socialt nätverk efter att kurserna hade upphört. Arrangör: Nyköping-Oxelösunds släktforskarförening.

Torsdag 5 november

14.00-15.30 Släktforskardagarna 2015

14.00 Släktforska med DNA
Vi bär alla omkring på en tidsmaskin. Det berättar Peter Sjölund som är DNA-släktforskare. I varje individs DNA finns information om våra förfäder som kan säga väldigt mycket om varifrån vi kommer. Arrangör: Nyköping-Oxelösunds släktforskarförening.

14.35 Tid för det meningsfulla
Vad är tid till för och varför uppfanns den? Professor emerita Bodil Jönsson reflekterar över tid och åldrande. Hon berättar vad vi kan göra för att få mer tid till det meningsfulla, där bland annat vård och omsorg spelar stor roll. Arrangör: Nyköping-Oxelösunds släktforskarförening.