Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
18 april 2024
Ibland kan mina texter handla om det som hände för riktigt länge sedan, ibland ligger det närmare i tiden och just den här texten ligger väldigt nära nutid och till och med en bit in i framtiden. Släktforskning ska kanske inte handla om framtiden, me...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

20
apr
Öppet Hus

Västerbergslagens Släktforskare


21
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


22
apr
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


23
apr
Öppet hus - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


23
apr
Jourhavande Släktforskare Flen

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

adelcrantz litenUnder sommaren pågår en ny utställning på Riddarhuset om hovmålaren och heraldikern Lars Bolander.

Med föremål från Riddarhuset, Livrustkammaren, Konstakademien och Kungl. Maj:ts Orden visas nu för första gången utställningen Lars Bolander - adelns hovmålare, som berättar om konstnären, dekorationsmålaren och heraldikern som vid sidan av kungahuset hade adeln som största beställare.

Utställningen visas från den 13 juni - t.o.m. januari 2017 (helgfria vardagar kl. 11.00-12.00 och genom förbokade specialvisningar).

Dekorationsmålaren och heraldikern

lars bolander litenLars Bolander (1732-1795) var en av 1700-talets främsta dekorationsmålare. Vid sidan av kungahuset var Bolanders största beställare den förmögna adeln. På herrgårdarna efterfrågades dekorativa oljemålade vävtapeter i tidens smak. Hans berömda interiörer finns att beskåda på bland annat Drottningholms slott, Strömsholms slott, Ekolsunds slott, Sturehovs slott och Forsmarks herrgård.

Han är mindre känd - men minst lika intressant - som heraldiker. Lars Bolander anlitades flitigt för att måla vapensköldar till de som nyligen adlats och sökt introduktion på Riddarhuset.

von linne litenBland de som fått sin vapensköld målad av Bolander märks bland andra vetenskapsmannen Carl von Linné, politikern Samuel af Ugglas, arkitekten Carl Fredrik Adelcrantz och hovstallmästaren Adolf Fredrik Munck. Även ett flertal av Serafimerordens vapensköldar i Riddarholmskyrkan är av Bolanders pensel, bland annat den tillhörande hovmannen Gustaf Mauritz Armfelt.

Riddarhuset har öppet för egen rundvandring i palatset helgfria vardagar kl. 11.00-12.00. Entré 60 kronor. Det går att boka guidade gruppvisningar och specialvisning av utställningen om Lars Bolander - adelns hovmålare. Se riddarhuset.se för mer information.

Bilder från ovan: Carl Fredrik Adelcrantz vapensköld, Lars Bolander och Carl von Linnés sköld.