ÄttelÄgg påsk-quiz

Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
28 mars 2024
När någon frågar varifrån jag kommer, ja alltså var min släkt kommer från och inte att jag kom in från parkeringen, så brukar jag säga: två slagen och två götland. Bergslagen och Roslagen, Västergötland och Östergötland. Där hittar jag mina rötter om...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

02
apr
Öppet hus med Släktforskningshjälp

Hembygds- och Släktforskare Nolaskogs


02
apr
Släktforskarhjälp, Visby

Gotlands Släktforskarförening


02
apr

03
apr
Workshop Att tolka gammal text

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


03
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


03
apr
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


03
apr
Sveriges första länssjukhus

Skövde Släktforskarförening


04
apr
Öppet hus - för medlemmar - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

Under Påsken laddades det 150 000:e porträttfotografiet upp i Porträttfynd, som är Sveriges Släktforskarförbunds porträttdatabas och finns i Faktabanken här på Rötter.

Databasen skapades 2002 för att hjälpa släktforskare att ta reda på vilka de anonyma porträtten i deras album föreställer. I bildernas kommentarsfält samlas information om många av porträtten, de avporträtterade eller om fotografen. Under de drygt 15 år som Porträttfynd har funnits har många fått ta del av bilder på släktingar och en del har till och med fått hjälp med att identifiera personer på sina porträtt.

Flitig porträttfyndare

En av de flitigaste uppladdarna i Porträttfynd är Thomas Dahl som under åren har laddat upp över 29 000 bilder. Det är ett fantastiskt bidrag, inte bara till databasen utan till hela släktforskarrörelsen.

Thomas Dahl berättar för Rötter att samlandet och uppladdandet i databasen har blivit en rolig hobby. Han konstaterar att det finns många som vill hjälpa till med att identifiera personerna på bilderna.

Att få ihop de avporträtterade med nu levande släktingar är inte det lättaste. Thomas Dahl konstaterar att om några år kan det bli ännu svårare att lyckas identifiera personerna. Men det är för den sakens skull inte omöjligt.

151271 webb- Det är inte så ofta det står namn på bilderna, men ibland går det att söka fram vem bilden föreställer, säger han.

Varför är gamla porträtt så intressanta?

- Fotografering har alltid varit ett stort intresse och det är något visst med svartvita foton. Förr var fotograferna mycket skickliga med att få bilderna bra.

Vilket är ditt favoritporträtt?

Jag har många kort att välja mellan, men på bild #156892 finns det tre sköna herrar. Jag vet inget om bilden, men den är ovanlig för 1903.

Foto: Bild #156892 i Porträttfynd, en Thomas Dahls favoritbilder.