Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
18 april 2024
Ibland kan mina texter handla om det som hände för riktigt länge sedan, ibland ligger det närmare i tiden och just den här texten ligger väldigt nära nutid och till och med en bit in i framtiden. Släktforskning ska kanske inte handla om framtiden, me...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

18
apr
Öppet hus - för medlemmar - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


18
apr
Släktforskarjour Ystads stadsbibliotek Ystad

Ystadbygdens Släkt- & Bygdeforskarförening


18
apr
Digital släktforskningshjälp via zoom

StorStockholms Släktforskarförening


18
apr
Öppet Hus med föredrag

Björklingebygdens Släktforskarförening


18
apr
Månadsmöte

Tjust Släktforskarförening


18
apr
Karlstad - Släktforskar-Café

Värmlands Släktforskarförening


18
apr
Johannes Rudbeckius och hans ättlingar

Västerås Släktforskarklubb


18
apr

20
apr
Öppet Hus

Västerbergslagens Släktforskare


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 
Nu har det lämnats in en motion till riksdagen rörande den utredning som regeringen tillsatte i september 2007 med syfte att se över den gamla folkbokföringen.

Utredningen har väckt starka känslor hos bland andra släktforskare eftersom de genomgående förändringar som föreslagits kan försvåra och till och med göra det omöjligt att få fram viktiga folkbokföringsuppgifter.

Frågan som regeringens utredning skulle besvara var om folkbokföringen fortfarande skulle knytas till kyrkans församlingar eller om någon annan lösning bör utformas.

Kritiken mot utredningen har främst vänt sig emot att de gamla namn och indelningar som har följt med genom hundratals år riskerar att tas ur bruk. Det är alltså inte bara kontinuiteten i befolkningsstatistiken som riskerar att brytas. Man talar dessutom om ett immateriellt kulturarv som kan komma att gå förlorat.

Det är inte heller enbart historiker och släktforskare som kan få problem med sin forskning. Andra vetenskaper-såsom medicinska, ekonomiska och samhällsvetenskapliga kan mista möjligheten till jämförande statistik över tid.

Gunnar Sandberg (S) har tillsammans med två socialdemokratiska riksdagsmän lämnat in motionen som uppmanar regeringen att bevara sockenindelningen. Det motiveras bland annat med att:

"Den svenska befolkningsstatistiken har sedan 1600-talet utgått från en genom tiderna i princip oförändrad indelning av landet i ett par tusen församlingar, tidigare socknar. Denna indelning har stor betydelse för lokal identitet och tillhörighet. Den långa obrutna befolkningsstatistiken gör det möjligt att i historieforskning följa människor från vaggan till graven, till glädje för hundratusentals släkt/ och bygdeforskare över hela landet."

Läs hela motionen på www.riksdagen.se - klicka här!!