Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
18 april 2024
Ibland kan mina texter handla om det som hände för riktigt länge sedan, ibland ligger det närmare i tiden och just den här texten ligger väldigt nära nutid och till och med en bit in i framtiden. Släktforskning ska kanske inte handla om framtiden, me...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

20
apr
Öppet Hus

Västerbergslagens Släktforskare


21
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


22
apr
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


23
apr
Öppet hus - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


23
apr
Jourhavande Släktforskare Flen

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

För några veckor sedan fick den gamla trotjänaren Anbytarforum en ny plattform och ett nytt utseende. Anbytarforum är det största diskussionsforumet om släktforskning i dag och har funnits sedan 1998. För många släktforskare ligger det varmt om hjärtat och därför har omläggningen av Anbytarforum mött en starka reaktioner - både positiva och negativa.

Varför gjordes omläggningen?

erland ringborg webb- Det är tråkigt att det finns de som tror att det hela sattes igång bara för att vi ville ha en snyggare layout. Sanningen är att den tekniska plattformen för Anbytarforum var hopplöst föråldrad. Det är åtskilliga år sedan det företag som gjorde plattformen på 1990-talet upphörde och slutade uppdatera. Ett byte borde alltså ha genomförts för länge sedan, och det är närmast ett under att det hela kunnat fungera så länge utan någon katastrof. Vi var helt enkelt tvungna att göra ett byte av plattform innan Anbytarforum skulle kapsejsa - med de förluster det skulle innebära både för alla användare och för släktforskarrörelsen som helhet.

Du har sagt att det var en mycket komplicerad uppgift att flytta forumet, hur kommer det sig?

- Med tanke på de förlorade åren var det en mycket speciell och komplicerad uppgift. Jag har för min del varit tacksam mot vår webbutvecklare som vågade anta utmaningen och efter stora ansträngningar till slut lyckades hitta det slags expertis som var nödvändig för att en konvertering över huvud taget skulle kunna genomföras.

Testades den nya uppläggningen innan den lanserades?

- Ja, givetvis. Men det var svårt att hitta användare som ville lägga ned tid och kraft på denna testning, och jag kan bara beklaga att testarna inte lyckades identifiera alla problem. Samtidigt är reaktionerna ett belägg för att den enda riktiga testen vid varje större systemomläggning kommer vid mötet med "verkligheten", i detta fall representerad av alla Anbytarforums engagerade användare. Det finns helt enkelt inget system av den här storleken som kan installeras utan "barnsjukdomar", och det är utmärkt att dessa rapporteras.

Vad kommer hända härnäst?

- Kansliets enda kompetens inom området har inte möjlighet att ta itu med problemen i sak, därför att de många som framför klagomål per mejl väntar sig svar. Vi har i detta läge övervägt att på nytt stänga Anbytarforum för att få utrymme att systematiskt bearbeta redan inkomna "felanmälningar". Men vi bedömer att det skulle vara alltför drastiskt i ett läge då forumets elementära funktioner trots allt fungerar - nya inlägg kan göras och diskussioner kan föras - och då de problem som påtalas främst hänger samman med hur det omfattande äldre materialet har hanterats vid konverteringen. Vi förstärker i stället kansliet tillfälligt så fort vi kan för att på så sätt skapa förutsättningar för att "beta av" problemen så snabbt det över huvud taget är möjligt.

Gå till Anbytarforum