ÄttelÄgg påsk-quiz

Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
28 mars 2024
När någon frågar varifrån jag kommer, ja alltså var min släkt kommer från och inte att jag kom in från parkeringen, så brukar jag säga: två slagen och två götland. Bergslagen och Roslagen, Västergötland och Östergötland. Där hittar jag mina rötter om...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

02
apr
Öppet hus med Släktforskningshjälp

Hembygds- och Släktforskare Nolaskogs


02
apr
Släktforskarhjälp, Visby

Gotlands Släktforskarförening


02
apr

03
apr
Workshop Att tolka gammal text

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


03
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


03
apr
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


03
apr
Sveriges första länssjukhus

Skövde Släktforskarförening


04
apr
Öppet hus - för medlemmar - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

familysearchskärmAtt Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga, vanligen kallad Mormonkyrkan, gjort enorma insatser för den globala släktforskningen råder det väl knappast tu tal om. Redan 1894 grundades The Genealogical Society of Utah, som sedermera kom att bli FamilySearch. Det är än i dag den största släktforskningsorganisationen i världen.

I ett blogginlägg på Huffington Post beskriver den amerikanska mormonen och släktforskaren Mette Ivie Harrison den världsåskådning som ligger till grund för att det blivit så - en tro på att familjer är evigt länkade till varandra, som hon beskriver saken. Det är intressant läsning för den som använt sig av databasen i jakten på sina anor.

Bortsett från den religiösa aspekten bjuder blogginlägget på en fängslande berättelse om en familj där släktforskning alltid varit det dominerande intresset, och där kyrkogårdsbesök och mikrofilmsinventering varit de självskrivna aktiviteterna under lediga dagar och skollov.

https://familysearch.org/ lär det finnas uppgifter om 270 miljoner personer, en siffra som ständigt växer. Eftersom uppgifterna många gånger sammanställts av personer utan kunskaper i svenska språket, liksom om svenska förhållanden, är rådet från experterna att ta dessa med en nypa salt. Kyrkböcker och annat pålitligt källmaterial är ett ofrånkomligt komplement.