ÄttelÄgg påsk-quiz

Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
28 mars 2024
När någon frågar varifrån jag kommer, ja alltså var min släkt kommer från och inte att jag kom in från parkeringen, så brukar jag säga: två slagen och två götland. Bergslagen och Roslagen, Västergötland och Östergötland. Där hittar jag mina rötter om...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

02
apr
Öppet hus med Släktforskningshjälp

Hembygds- och Släktforskare Nolaskogs


02
apr
Släktforskarhjälp, Visby

Gotlands Släktforskarförening


02
apr

03
apr
Workshop Att tolka gammal text

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


03
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


03
apr
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


03
apr
Sveriges första länssjukhus

Skövde Släktforskarförening


04
apr
Öppet hus - för medlemmar - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

slaktforskarnas arsbok 2016 beskuren litenNu finns Släktforskarnas årsbok 2016 i Rötterbokhandeln.

Årsboken förmedlar metodiska kunskaper, nya sätt att forska och använda källor på är den en fantastisk källa till kunskap och inspiration till dig som släktforskar.

Om innehållet:

Släktforskarnas årsbok har utkommit sedan 1988 och utgåvan för i år kommer inte göra dig besviken.

I årsboken 2016 ingår artiklar om hur du gör för att utforska torpets historia där dina släktingar bott. Det lär oss Björn Edman som använt sig av bland annat kyrkoarkiv, kartor, skattelängder och hembygdslitteratur för att kartlägga torpet Seffrabol i Uppland.

Vi får bland annat veta att många av oss har släktingar som varit fosterbarn på 1800-talet och i början av 1900-talet. Om dessa skriver Johanna Sköld och Ingrid Söderlind och de berättar hur släktforskaren hittar arkivmaterial om fosterbarn.

I flera av artiklarna bidrar författarna med sin kunskap om släktforskning med hjälp av egna exempel. Det handlar bland annat om hur man hittar uppgifter om emigranter i amerikanska digitaliserade källor, som är avgiftsfria, detta visar Christina Skagerborg i en berättelse om en filmstjärnas öden.

I årsboken kan du också läsa om vad bruksarkiv kan innehålla och vad släktforskaren kan hitta där, hur kvinnors arbete lyfts fram ur arkivhandlingar genom ett forskningsprojekt, vad släktforskaren kan finna i Arbetarrörelsens arkiv samt om brandförsäkringshandlingar som källor för släktforskning.

Här kommer du till boken i Rötterbokhandeln