Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
18 april 2024
Ibland kan mina texter handla om det som hände för riktigt länge sedan, ibland ligger det närmare i tiden och just den här texten ligger väldigt nära nutid och till och med en bit in i framtiden. Släktforskning ska kanske inte handla om framtiden, me...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

18
apr
Månadsmöte

Tjust Släktforskarförening


18
apr
Karlstad - Släktforskar-Café

Värmlands Släktforskarförening


18
apr
Johannes Rudbeckius och hans ättlingar

Västerås Släktforskarklubb


18
apr

20
apr
Öppet Hus

Västerbergslagens Släktforskare


21
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


22
apr
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

historiskan omslagI dagarna släpps ett helt nytt magasin - Historiskan. Det är något så unikt som en tidning med fokus på kvinnorna i historien.

Eva Bonde och Jennie Lindholm, initiativtagarna till tidningen, arbetar annars på tidningen Allt om Historia. Båda upplevde att någonting saknades i historieskrivningen. Eva Bonde berättar:

- Många tror att den historia vi känner till i dag är objektiv, att det som är nedskrivet är en korrekt återgivning av hur saker och ting såg ut förr i tiden. Men så är det inte. Vår historieskrivning är i allra högsta grad manligt orienterad. En stor del av den historia vi känner till är skriven av män för män och kvinnorna har systematiskt skrivits ut ur historien eller marginaliserats och anonymiserats så pass effektivt att vi i dag tror att det knappt funnits några betydelsefulla kvinnor i historien.

Började på Facebook

jennie eva

Det hela började som ett Facebook-
projekt. I gruppen Historiskan berättades om kvinnliga frihetskämpar, konstnärer, författare, artister och vetenskapsmän (kvinnor) som under sin tid var berömda men sedan glömts bort i historieskrivningen.

Nästan varje dag uppmärksammades en ny historisk kvinna och antalet "gillare" växte för varje dag.

I tidningen, som kommer att finnas i butik från och med 2 april berättas bland annat om kvinnorna som kämpade i spanska inbördeskriget, singellivet i svenska storstäder på 1800-talet, de bortglömda systrarna Vasa, suffragetternas kamp för kvinnlig rösträtt, pionjärerna som banade vägen för rock'n'roll och impressionisten Mary Cassatt.

Historiskan har samarbetat med olika aktörer som har samma fokus som Historiskan - att lyfta fram kvinnorna.

- Bland annat med det fantastiska kvinnohistoriska museet i Umeå, berättar Eva Bonde.

Mycket att berätta

Eva Bonde konstaterar att det finns hur mycket som helst att ta upp i tidningen. Och på Facebook läggs fortfarande biografier, citat och tips om utställningar, filmer, böcker mm med kvinnohistoriskt tema ut.

- Vår förhoppning är att vi genom Historiskan kan hjälpa till att lyfta fram några av alla dessa fascinerande kvinnor och kvinnoöden, säger hon.

Tidningen är ett oneshot ännu så länge, men det finns en möjlighet att det kommer att ges ut fler nummer i framtiden om intresset är tillräckligt stort.

Nedre bilden: Jennie Lindholm och Eva Bonde är initiativtagarna till Historiskan.