ÄttelÄgg påsk-quiz

Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
28 mars 2024
När någon frågar varifrån jag kommer, ja alltså var min släkt kommer från och inte att jag kom in från parkeringen, så brukar jag säga: två slagen och två götland. Bergslagen och Roslagen, Västergötland och Östergötland. Där hittar jag mina rötter om...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

28
mar
Torsdagsträff i föreningslokalen

Njudungs släktforskarförening


02
apr
Släktforskarhjälp, Visby

Gotlands Släktforskarförening


02
apr

03
apr
Workshop Att tolka gammal text

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


03
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


03
apr
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


03
apr
Sveriges första länssjukhus

Skövde Släktforskarförening


04
apr
Öppet hus - för medlemmar - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

sfd 2016

I slutet av augusti bär det av till Norrland - Släktforskardagarna hålls i Nolias lokaler i Umeå och programmet är förstås späckat. Många intressanta föreningar, företag och föreläsare kommer att finnas på plats och bland andra tv-personligheten och skådespelaren Pia Johansson finns bland föreläsarna.

Släktforskardagarna arrangeras varje år på olika platser i Sverige med Sveriges Släktforskarförbund som den sammanhållande organisationen. Arrangemanget vänder sig till alla intresserade.

Rörelse i medvind

erland ringborg webbInför att årets släktforskardagar skulle arrangeras gick frågan ut till landets lokalföreningar och Södra Västerbottens Släktforskare skickade in en ansökan. Det är en rörelse i medvind som samlas i Umeå 20-21 augusti 2016.

- Intresset är större än någonsin och även om många fortfarande inte är med i någon förening är intresset stort. Det visar inte minst intresset för de böcker vi ger ut och som man kan använda även om man inte är med någon förening, säger Erland Ringborg, förbundsordförande i Sveriges släktforskarförbund.

Årets dagar arrangeras av Södra Västerbottens Släktforskare med stöd av Sveriges Släktforskarförbund och i samarbete med Nolia AB samt huvudsponsorn ArkivDigital.

Lysande föreläsningsprogram

Årets tema är "Fjällen, skogarna, älvarna och människorna". Erland Ringborg tycker att årets släktforskardagar ser ut att bli väldigt intressanta.

- Det är bland annat ett lysande föreläsningsprogram. Årets släktforskardagar har verkligen öppnat Norrlandsfönstret, tycker han.

Bland annat kommer Matthew Anderson från Washington DC i USA, som talar om hur han vann genom att bli tvåa i tv-programmet Allt för Sverige. Till dagarna kommer också skådespelaren och tv-personligheten Pia Johansson som talar i ämnet: Är vi våra gener, eller är det för sent att ändra sig?

carina stromberg webb2Carina Strömberg är ordförande i Lappmarkens Släkt och Bygdeforskare. Hon har tidigare varit chef på bland annat Riksarkivet/SVAR i Ramsele och landsarkivet i Härnösand.

- Vår förening har åkt till släktforskardagarna söderut i flera år och nu ska det bli trevligt att visa upp norra Sverige. Vi kommer också att få ta emot priser, en av våra medlemmar får hedersdiplom och Doroteaborna får ett delat pris för Årets släktbok, säger hon.

Liten men engagerad förening

Anna Nyberg är ordförande i Södra Västerbottens Släktforskare och hon berättar att det hade blivit svårt att genomföra årets Släktforskardagar utan Nolia.

- Vi har fått frågan i flera år om att anordna släktforskardagar i Umeå, men tvingats tacka nej för att vi inte haft tid eller möjlighet då vi är en förhållandevis liten förening med en relativt ung styrelse där många arbetar hel eller deltid.

Hon berättar också att många undrat hur det skulle gå att lägga dagarna i Umeå, men att responsen varit fantastisk.

- Vi har nog velat visa alla att vi kan genomföra dagarna på ett bra sätt och därmed lagt ner lite extra krut. Dessutom är det lätt att ta sig till Umeå, så nu står vi här med utställare till och med från USA och naturligtvis hoppas vi på att dagarna ska ge många nya medlemmar, säger Anna Nyberg.

Södra Västerbottens Släktforskare håller i invigningen, programmet och upplägget för banketten medan Nolia tar ett stort ansvar för allt övrigt. Dessutom har Nolia en projektkoordinator med ett stort intresse för släktforskning.

- Jag har släktforskat i över tio år och för mig känns det väldigt roligt att vi fått förtroendet att hjälpa till med arrangemanget, säger Kristina Naréus, projektkoordinator på Nolia.

Bilder från ovan: www.sfd2016.se, Erland Ringborg, Carina Strömberg.