Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Eva Johansson
20 april 2024
Igår kom senaste numret av tidningen Släkthistoriskt Forum, som ges ut av släktforskarförbundet. Där finns en artikel om som heter "True crime i släktforskningen" och som handlar om att läsa i domböcker och fängelsejournaler. Läs den!Domböcker är sup...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

21
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


22
apr
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


23
apr
Öppet hus - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


23
apr
Jourhavande Släktforskare Flen

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


23
apr
Släktforskarjour Biblioteket Blentarp

Ystadbygdens Släkt- & Bygdeforskarförening


23
apr
Släktforskarcafé Vingåker

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

samiska rotter forelasningDe nordliga delarna av vårt land har under århundraden präglats av sin storslagna natur och inte minst den kulturkrock som uppstått då folk som hälsingar, samer, kväner, birkarlar, skogsfinnar och den senare tidens nybyggare möttes - på gott och ont.

Inte minst samernas historia har genom tiderna formats av staten och kyrkans kluvna inställning och bristande förståelse. Genom tiderna har ursprungsbefolkningen i norr ömsom romantiserats och ömsom förtryckts - vilket har gett upphov till särskilda förhållanden för släktforskning för den med samiska anor i släktleden.

Föreläsningar och handbok om samer

Då Umeå är platsen för Släktforskardagarna berör flera av föreläsningarna samer - missa till exempel inte föreläsningen Släktforskning med ett samiskt perspektiv (Elisabeth Engberg med flera) där du kommer att få veta mer om arbetet med Sveriges Släktforskarförbunds nya handbok, Samiska rötter.

Handboken tar upp olika teman som rör släktforskning för den som har samiska rötter, men den ska inte bara fungera som en guide till olika slags källmaterial utan även ge kunskap om samisk kultur, historia och samhälle, som kan vara nödvändig för att tolka och förstå de källor som en kan komma i kontakt med vid släktforskning.

Lappskattelanden och deras innehavare

gudrun norstedt2Gudrun Norstedts föreläsning handlar dokumentationen över "lappskattelanden" som ursprungligen innehades av samer som utnyttjade deras fiskevatten, renbetesmarker, vilt och andra resurser med ensamrätt och som i gengäld betalade skatt för det till kronan.

Under 1700- och 1800-talen togs landen ofta över av bönder. I skattelängder och andra källor kan man följa landens innehavare från 1600-talet och framåt. Där hittar man en annan typ av information om sina anfäder än vad som finns i kyrkböckerna, och ibland kan man nå längre tillbaka i tiden.

Samer i Mellansverige

ingvar svanberg2Föreläsningen Hur jag fann en samisk befolkning i Mellansverige med Ingvar Svanberg handlar om hur Ingvar vid mitten av 1970-talet upptäckte en samisk bofast befolkning i mellersta Sverige som assimilerades först i slutet av 1800-talet.

I generationer hade de funnits i norra Svealand och södra Norrland och med hjälp av bland annat kyrkoarkivalier kunde man visa att de härstammade från en kringvandrande skogssamisk befolkning som åtminstone sedan 1600-talet uppehållit sig i mellersta Sverige och som genom myndighetsdekret blivit bofasta under 1700-talets förra hälft.

När och var äger föreläsningarna rum? - här är Släktforskardagarnas hela föreläsningsprogram

Mer om samer i Släktforskarförbundets monter

Den nya handboken Samiska Rötter lanseras tillsammans med fler nyheter i förbundets monter under Släktforskardagarna, där även det senaste numret av Släkthistoriskt Forum, med temat anor från norr, kommer att finnas till försäljning - självklart kan också du som är intresserad av att teckna en prenumeration göra det till ett extra förmånligt erbjudande.

Välkommen till Sveriges Släktforskarförbunds monter!

de svenska lappmarkerna indelade i lappskatteland.