Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Anton Rosendahl
15 april 2024
Farmors morfar Albert Sandström föddes 23 augusti 1855 i Svarttjärn, Lövånger som son till Erik Mattsson Sandström, barnfödd i nämnda by och hans hustru Johanna Andersdotter, bördig från Mjövattnet, Burträsk. Makarna var kusiner. Albert var äldst av ...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

16
apr

16
apr
Grums - Hur använder man Disgen?

Värmlands Släktforskarförening


17
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


17
apr
Studiebesök på Götene museum

Götene Släktforskarförening


17
apr
Guidad visning av Krigsarkivet, Arninge, Mätarstigen 17

StorStockholms Släktforskarförening


18
apr
Öppet hus - för medlemmar - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


18
apr
Släktforskarjour Ystads stadsbibliotek Ystad

Ystadbygdens Släkt- & Bygdeforskarförening


18
apr
Digital släktforskningshjälp via zoom

StorStockholms Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

SHF nr 1 2016 omslag webb2Nu har årets första, efterlängtade nummer av Släkthistoriskt Forum landat i brevlådorna hos de flesta prenumeranterna.

I början av året skickade Sveriges Släktforskarförbund ut en enkät om vilka släktforskarprogram som är de mest använda i dag.

Över 5500 släktforskare tog sig tiden att besvara enkäten, som har gett mycket intressant kunskap om dagens släktforskarvanor. I artikeln Populäraste programmen 2016 kan du ta del av resultatet. 

Hur reste man förr?

När man letar runt efter släktuppgifter händer det ibland att man stannar upp och tar sig en funderare. Inte sällan är det när man upptäcker att ens anfäder gjort en längre resa. För hur sjutton gick det till innan vägnät och järnvägsräls band samman alla små och stora orter i riket?

Om du liksom jag har funderat över detta kan du ha glädje av den historiska genomgången av vårt resande från vikingatid till nutid som inleder temat Resande anfäder. Nästa artikel på temat bjuder på en grundlig presentation av kanske de mest spännande källdokumenten om resor som finns - inrikespassen. Hans Hanner leder gruppen som arbetar för att passen och de relaterade dokumenten ska göras tillgängliga för släktforskare.

Förbundet 30 år

I år firar Sveriges Släktforskarförbund 30 år. Förbundet föddes mitt i ett teknikskifte och nu står man inför nästa. Efter några år av turbulens och skakig ekonomi är förbundet åter i ekonomisk balans, men hur är det med medlemsföreningarnas förtroende? Artikeln "30-årigt förbund vid vägskäl" handlar om släktforskarrörelsen på väg in i framtiden.

Det här numret bjuder dessutom på en djupdykning i den tidiga kommunikationen via post och vykort. Ett besök i Höganäs gav en inblick i hur arbetet med nästa version av Sveriges dödbok går till - missa inte det!

Och så får den nyfikne en introduktion till släktforskning med DNA. Artikeln Kom igång med DNA är den första i en serie för dig som är nyfiken på vad vi släktforskare har att hämta i den avancerade men ack så spännande DNA-världen.

Inte prenumerant?

Självklart vill du också läsa Släkthistoriskt Forum - tidningen med nyheter, inspiration och kunskap till dig älskar släktforskning.

Sedan 1982 har tidningen givits ut av Sveriges Släktforskarförbund. Den utkommer med fem nummer per år och en prenumeration kostar blygsamma 250 kronor.

Börja prenumerera i dag

Köp det senaste numret i Rötterbokhandeln