Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Eva Johansson
20 april 2024
Igår kom senaste numret av tidningen Släkthistoriskt Forum, som ges ut av släktforskarförbundet. Där finns en artikel om som heter "True crime i släktforskningen" och som handlar om att läsa i domböcker och fängelsejournaler. Läs den!Domböcker är sup...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

20
apr
Öppet Hus

Västerbergslagens Släktforskare


21
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


22
apr
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


23
apr
Öppet hus - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


23
apr
Jourhavande Släktforskare Flen

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

eva johanssonEva Johansson är ny redaktör för Släktforskarnas årsbok. Hon axlar den tunga rollen efter Håkan Skogsjö, som har varit redaktör för årsboken sedan 1995. Eva har en gedigen bakgrund som journalist och redaktör och har nyligen givit ut boken Skriv för din släkt. Hennes släktforskarresa började med ett brutet ben. Nedan presenterar hon sig själv:

Presentation

Min släkt kommer från Halland och västra Sverige men själv har jag valt att bo på ostkusten, vid en havsvik söder om Västervik. Här har jag arbetat som journalist större delen av mitt vuxna liv, bland annat 17 år på Västerviks-Tidningen där jag varit nyhetsreporter, bilageredaktör, kulturredaktör och webbredaktör. Numera arbetar jag som frilansskribent och har bland annat skrivit ett par lokalhistoriska böcker. I min ungdom var jag till sjöss några år.

Släktforskat har jag gjort sedan 2010 men hunnit med en hel del ändå, eftersom jag bröt benet och var sjukskriven och sedan tjänstledig en längre period, då jag släktforskade i stort sett på heltid. Så snart jag börjat blev det ett allt uppslukande intresse.

Tjust Släktforskarförening är min förening. Här håller jag skrivarkurser för släktforskare och är redaktör för vår föreningstidning Wåra Rötter.

Gett ut bok

Våren 2013 gav jag ut den första skrivhandboken för släktforskare som vill komma igång med att skriva sin släkthistoria. Boken är en e-bok och säljs nu i Rötterbokhandeln. Jag håller också skrivarkurser på distans för släktforskare.

På Västerviks-Tidningen www.vt.se kan man läsa min blogg om släktforskning.

Gillar att hugga ved

Utöver släktforskningen är mina intressen historia, trädgårdsodling och vedhuggning. Historia för att förstå sammanhangen och livsvillkoren bättre för de människor som levt före mig. Trädgårdsodling för att få grönsaker, bär och frukt på matbordet. Vedhuggning för att det är trevligt och kontemplativt, och för att vi har både kakelugnar och vedpanna i huset.

Jag har två vuxna söner, och en make vars farfar för hundra år sedan var rättare på den gård där vi numera bor. Givetvis har jag forskat om den släkten.

- Eva Johansson

Skriv för Släktforskarnas årsbok!

Har du ett alster på gång som kan passa i årsboken? – Tveka då inte att kontakta Eva Johansson. E-post: arsboken@genealogi.se Telefon: 0490-13819, alt. 070-55 35 448. Läs mer om Släktforskarnas årsbok här.