Anbytarforum

Rötterbloggen

Ted Rosvall
14 januari 2019
                                   Via Messenger 8 januari 2019: Hei hei.Etter å ha sett NRK 1 i dag, Dokumentaren UKJENT ARVING [Arvinge okänd 1/2018 - de...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

17
jan
Eskilstuna-Strängnäs Släktforskarförening

17
jan
Södertälje Släktforskarförening

19
jan
Sällskapet Släktforskarne Fagersta

19
jan
StorStockholms Genealogiska Förening

19
jan
Björklingebygdens Släktforskarförening

19
jan
Eksjöbygdens Släktforskarförening

19
jan
Västerbergslagens Släktforskare

Rötterbokhandeln

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

logga arkivens dagDen 11 november bjuder de svenska arkiven för 20:e gången in till Arkivens dag. I år är temat Synd och skam. I arkiven finns ögonvittnesskildringarna, berättelserna från dem som var där. De som brutit mot normerna och de som försökt bevara dem finns ofta rikt representerade i arkiven. Via temat kan de som stötts ut eller förnekats kanske få upprättelse och få berätta sin historia.

Från oäkta barn till den svenska synden

Ända fram till mitten av 1800-talet skulle de som hade en utomäktenskaplig förbindelse, och kanske fick ett så kallat oäkta barn tillsammans, straffas på olika sätt i både domstol och av kyrkan. Även i senare tid har det inte varit problemfritt att föda ett barn utanför äktenskapet. Hur var det att vara ett "oäkta" barn och vad hände med modern? I bland annat Vilhelmina, Laholm och Varberg får du veta mer om detta.

Sjuk och ensam – att ha drabbats av vissa sjukdomar har varit och kanske fortfarande är extra svårt när sjukdomen omgärdas av skam. Det kan gälla både fysiska och psykiska åkommor. Ibland anses den drabbade till och med själv vara ansvarig för sin nöd. I till exempel Västervik, Stockholm och Umeå belyser man synen på sjukdom.

Folkets hus arkivens dagKlipp dig och skaffa ett jobb! Konflikterna mellan vuxenvärlden och ungdomen speglas också i arkiven. I Västerås hålls en utställning om ungdomars villkor under mitten av 1900-talet och i Uddevalla får vi veta mer om "Vanartiga flickor på arkivhyllan" via Louise Lindbloms föredrag.

Vad är en stupstock? Hur har man behandlat de som inte passat in i normerna? När myntades begreppet "den svenska synden"? Under oktober fylls Arkivens dags hemsida www.arkivensdag.nu på med arrangemang. Välkommen att titta in och se vad som händer på din ort. Besök ett – eller flera - arkiv på Arkivens dag för trots temat skäms inte arkiven för sig!

Arkivens dag sedan 1998

Arkivens dag har sedan 1998 arrangerats i Sverige som ett nationellt arrangemang för att väcka intresse för arkivens roll och verksamhet. Bakom Arkivens dag står SASS, det vill säga Svenska Arkiv i Samverkan för Synlighet, som är en sammanslutning av Folkrörelsernas Arkivförbund, Föreningen Arkivverksamma i Landsting och Kommun, Föreningen för arkiv och informationsförvaltning, Näringslivets Arkivråd, Näringslivsarkivens Förening och Riksarkivet. Riksarkivet sköter den nationella samordningen. Sedan 2002 firas Arkivens dag den andra lördagen i november i samtliga nordiska länder.

Bild: Nöjeslivet i Folkets Hus i Västerås 1963. Fotograf: Bertil Forsén. Bildkälla Västerås stadsarkiv.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button