Sveriges dödbok webb

Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
25 april 2024
Häromdagen var jag på en träff, som hade den något kryptiska rubriken ”Oväntade genealogier? Släktforskning, identitet, minne och släktskap i Sverige”.  En del kanske känner igen namnet, och det är faktiskt så att det skrevs en nyhet om det här ...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

26
apr
Besök på Källebacka

Ulricehamnsbygdens forskarklubb


27
apr
Kursledarkurs Steg 1, Göteborg

Sveriges Släktforskarförbund


27
apr

27
apr
Öppet Hus med föredrag

Kristianstadsbygdens Släktforskarförening


27
apr

27
apr
Guidad vandring på Pålsjö kyrkogård i Helsingborg

Helsingborgs Släktforskare- & Bygdeförening


27
apr
Öppet hus: Att komma igång med sin släktforskning

Gästriklands Genealogiska Förening


29
apr
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

Denna databas är ett enmansarbete som innehåller många tusen händelser, datum och namn. Det är också en dynamisk databas, med ett stort antal lösa trådändar att nysta upp. Det är därför ofrånkomligt att där finns fel. Jag började arbetet med att använda gamla rullfilmer med mikrofilmade kyrkböcker och en Videolog, med varierande skärpa.

När de första digitaliserade volymerna började göras tillgängliga övergick jag till Genlines lite gryniga, svartvita bilder, med viss tandagnisslan över den stundom dåliga upplösningen.

Jag har använt SVAR:s digitaliserade kyrkböcker, vilka visserligen också är svartvita men på plussidan erbjuds en avsevärt högre kvalitet och skärpa.

Bäst i klassen är förstås Arkiv Digital med sina färgfoton av kyrkböckerna, men så länge de inte inbegriper kyrkoräkenskaperna är de inte tillräckliga för mina syften.

Allt det här innebär förstås att besvärliga datum och svårbegripliga texter på fläckiga sidor, vilka jag hade svårt att tyda ordentligt när jag läste dem på rullfilm eller på Genline, mycket väl kan vara tydbara nu när skarpare bilder finns tillgängliga.

Så hittar du sådana malörer, andra fel eller har kompletterande uppgifter skulle jag bli mycket glad och tacksam om du ville meddela detta i diskussionen Landskap > Hälsingland > Socknar > Norrala på Anbytarforum https://forum.genealogi.se/index.php?board=595.0

Av hälsoskäl kommer jag antagligen inte ha möjlighet att engagera mig i diskussionen där, men jag följer förstås inläggen regelbundet. Jag kan också nås på e-postadressen houtos[snabel-a]yahoo[punkt]com, eller per telefon (jag bor i Sollentuna och finns i telefonkatalogen).