Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
18 april 2024
Ibland kan mina texter handla om det som hände för riktigt länge sedan, ibland ligger det närmare i tiden och just den här texten ligger väldigt nära nutid och till och med en bit in i framtiden. Släktforskning ska kanske inte handla om framtiden, me...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

20
apr
Öppet Hus

Västerbergslagens Släktforskare


21
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


22
apr
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


23
apr
Öppet hus - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


23
apr
Jourhavande Släktforskare Flen

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

SHF 4 2017omslag webb

Snart är det här - ett späckat höstnummer av Släkthistoriskt Forum!

"Vansinnig", "fånig" eller "idiot". Om du har stött på sådana omdömen när du släktforskat är du inte ensam. I det här numret av Släkthistoriskt Forum djupdyker vi i psykiatrins historia.

Reportaget Den sinnessjuka vårdens historia är en minst sagt hårresande historia - personer som led av psykisk ohälsa har i historien behandlats grymmare än vad vi kan föreställa oss. Vi reder ut hur man har sett på psykisk ohälsa genom historien och var gränsen mellan sjukt och friskt har dragits.

Bevara dokument, sjöfolksforska och inspireras

SHF 4 17 kollage

Även om mycket av släktforskningen numera sker digitalt finns ofta även fysiska saker - gamla dokument och bilder som är viktiga att bevara.

Fukt, värme, ljus och småkryp är fyra hot som vilar över det du har sparat, och vi berättar om hur du skyddar dig på bästa sätt. Du lär dig hur med hjälp av en smidig steg för steg-guide.

Nya handboken Släktforska om sjöfolk finns ute nu. Vi har intervjuat författaren Eva Johansson som berättar om sjöfolksforskningens grunder och visar hur mycket spännande information som går att få fram om sjöfolk som sjömän (och kvinnor), lotsar, fyrvaktare, sjömansänkor och många fler.

Dessutom i Släkthistoriskt Forum 4/2017: Vi visar hur du kunde ha sett ut om du levde i början av 1900-talet, jagar ledtrådar kring ett mystiskt prästporträtt, berättar allt om vad som hände under Släktforskardagarna och mycket mer.

Släkthistoriskt Forum för 1 krona!

Att prenumerera är det bästa sättet att förvissa sig om att inte missa något nummer av tidningen. För bara 250 kronor får du som släktforskar 56 sidor tips, inspiration och nyheter direkt hem i brevlådan under ett helt år.

Vill du börja med ett provnummer? Just nu får alla som handlar i Rötterbokhandeln ett nummer av Släkthistoriskt Forum för en krona! Erbjudandet avser Släkthistoriskt Forum nummer två och tre 2017 och gäller så länge lagret räcker.

Gå till erbjudandet i Rötterbokhandeln