Anbytarforum

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
18 juli 2018
Trots att det är semestertider och att släktforskning kanske inte är det som de flesta tänker på, så har det blivit några pass, när det varit som varmast ute och en stunds avkoppling inomhus känts som behövlig. Några lösningar på släktproblem har det...Läs mer ...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

21
jul
Västerbergslagens Släktforskare

21
jul
Värmlands Släktforskarförening

21
jul
Värmlands Släktforskarförening

29
jul
Gotlands Släktforskarförening

04
aug
Västerbergslagens Släktforskare

06
aug
Västra Mälardalens Släktforskare

13
aug
Eksjöbygdens Släktforskarförening

15
aug
Lidköpingsbygdens Släktforskarförening

19
aug
Värmlands Släktforskarförening

Rötterbokhandeln

sommarkampanj

Användarbetyg: 0 / 5

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

20108171 1654846774533938 1803137127500471103 nFäder som visar sig vara andra än man hittills trott och gåtor som plötsligt får sin lösning efter decennier av släktforskning&nbsp"- upptäckterna som görs efter ett DNA-test kan vara rafflande. I boken GENialiskt, som skribenten Elisabet Juul och konstnären Anna Edin släpper i samband med Släktforskardagarna, står 27 sådana berättelser i fokus.

Elisabet Juul och Anna Edin går i väntans tider. Den 26 augusti, när Släktforskardagarna i Halmstad tar sin början, kommer ett par hundra rykande färska exemplar av "GENialiskt" att ha levererats direkt till mässhallen i Halmstad Arena.

- Jag hoppas förstås att många ska komma och besöka oss i vår monter, säger Elisabet Juul.

Topsade sig i Umeå

Släktforskardagarna markerar även ett jubileum - det var förra året, när mässan gick av stapeln i Elisabet Juuls hemstad Umeå, som hon gjorde sitt eget DNA-test. I och med det var hon fast.

- Dels hade vi en liten nybörjargrupp genom ett studieförbund där det framkom en del intressanta historier efter topsningen. Dels gick jag med i gruppen DNA-anor på Facebook där det ofta är folk som skriver om nya och gamla släktgåtor. Jag tyckte det var så spännande.

Nu har 27 av dessa historier förevigats i "GENialiskt". Elisabet Juul har tagit kontakt med personerna bakom släktgåtorna, intervjuat dem och tecknat ned deras berättelser.

Men även om materialet i boken är hämtat ur verkliga livet är nästan alla personnamn fingerade.

- Det är bara några få namn, på personer som levde för väldigt länge sedan, som är oförändrade. Det är ju några historier som är känsliga, förstås. Personer som har fått nya släktingar och fall där pappa eller farfar kanske inte är den man trott, säger Elisabet Juul.

Kontakt efter DNA-test

Hur bildsätter man en bok full av anonymiserade berättelser? Svaret är förstås givet: man inleder ett samarbete med en illustratör.

Elisabet Juul och Anna Edin fick kontakt med varandra efter Elisabets DNA-test, då det visade sig att Elisabet hade en stark matchning med Annas man. Konstnären Anna Edin - som bland annat målat Rötterbokhandelns fina släktträd - tände genast till på idén om en gemensam bok.

- Det var i maj som jag frågade henne, så arbetet har verkligen varit intensivt. Vi har kört 200 procent, säger Elisabet Juul.

Vill inspirera till topsning

Boken med de spännande berättelserna och de sagolika illustrationerna är framför allt tänkt att underhålla sina läsare. Elisabet Juul har vinnlagt sig om att texten ska vara trevlig och lättillgänglig, så facktermer som "centimorgan" förekommer bara på något enstaka ställe.

Det lustdrivna bokprojektet har ytterligare en, tydlig målsättning:

- Kanske kan vi inspirera fler att topsa sig. Vi hoppas att boken ska få den effekten, säger Elisabet Juul.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button