Anbytarforum

Rötterbloggen

Eva Johansson
19 januari 2019
De flesta av oss som släktforskar vill ju se bilder på våra gamla släktingar. Databaser med fotografier har växt enormt på senare år, inte minst Svenskt Porträttarkiv som startades av Omar Henriksson i Sandviken. En annan viktig databas är släktforsk...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

20
jan
GöteborgsRegionens Släktforskare

20
jan
Eskilstuna-Strängnäs Släktforskarförening

21
jan
Upplands släktforskarförening

21
jan
Kristianstadsbygdens Släktforskarförening

21
jan
StorStockholms Genealogiska Förening

22
jan
Eskilstuna-Strängnäs Släktforskarförening

22
jan
Södertälje Släktforskarförening

22
jan
StorStockholms Genealogiska Förening

23
jan
Föreningen Släkt och Bygd i Borlänge

23
jan
Eskilstuna-Strängnäs Släktforskarförening

Rötterbokhandeln

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

20108171 1654846774533938 1803137127500471103 nFäder som visar sig vara andra än man hittills trott och gåtor som plötsligt får sin lösning efter decennier av släktforskning&nbsp"- upptäckterna som görs efter ett DNA-test kan vara rafflande. I boken GENialiskt, som skribenten Elisabet Juul och konstnären Anna Edin släpper i samband med Släktforskardagarna, står 27 sådana berättelser i fokus.

Elisabet Juul och Anna Edin går i väntans tider. Den 26 augusti, när Släktforskardagarna i Halmstad tar sin början, kommer ett par hundra rykande färska exemplar av "GENialiskt" att ha levererats direkt till mässhallen i Halmstad Arena.

- Jag hoppas förstås att många ska komma och besöka oss i vår monter, säger Elisabet Juul.

Topsade sig i Umeå

Släktforskardagarna markerar även ett jubileum - det var förra året, när mässan gick av stapeln i Elisabet Juuls hemstad Umeå, som hon gjorde sitt eget DNA-test. I och med det var hon fast.

- Dels hade vi en liten nybörjargrupp genom ett studieförbund där det framkom en del intressanta historier efter topsningen. Dels gick jag med i gruppen DNA-anor på Facebook där det ofta är folk som skriver om nya och gamla släktgåtor. Jag tyckte det var så spännande.

Nu har 27 av dessa historier förevigats i "GENialiskt". Elisabet Juul har tagit kontakt med personerna bakom släktgåtorna, intervjuat dem och tecknat ned deras berättelser.

Men även om materialet i boken är hämtat ur verkliga livet är nästan alla personnamn fingerade.

- Det är bara några få namn, på personer som levde för väldigt länge sedan, som är oförändrade. Det är ju några historier som är känsliga, förstås. Personer som har fått nya släktingar och fall där pappa eller farfar kanske inte är den man trott, säger Elisabet Juul.

Kontakt efter DNA-test

Hur bildsätter man en bok full av anonymiserade berättelser? Svaret är förstås givet: man inleder ett samarbete med en illustratör.

Elisabet Juul och Anna Edin fick kontakt med varandra efter Elisabets DNA-test, då det visade sig att Elisabet hade en stark matchning med Annas man. Konstnären Anna Edin - som bland annat målat Rötterbokhandelns fina släktträd - tände genast till på idén om en gemensam bok.

- Det var i maj som jag frågade henne, så arbetet har verkligen varit intensivt. Vi har kört 200 procent, säger Elisabet Juul.

Vill inspirera till topsning

Boken med de spännande berättelserna och de sagolika illustrationerna är framför allt tänkt att underhålla sina läsare. Elisabet Juul har vinnlagt sig om att texten ska vara trevlig och lättillgänglig, så facktermer som "centimorgan" förekommer bara på något enstaka ställe.

Det lustdrivna bokprojektet har ytterligare en, tydlig målsättning:

- Kanske kan vi inspirera fler att topsa sig. Vi hoppas att boken ska få den effekten, säger Elisabet Juul.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button