Anbytarforum

Rötterbloggen

Ted Rosvall
23 juli 2018
Det var onsdagen den 18 april 1906 klockan 05:12 på morgonen den slog till, den stora jordbävningen i San Francisco, som dödade upp emot 3000 människor och förstörde över 80% av staden. Förutom allt mänskligt lidande och all materiell förstörelse gic...Läs mer ...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

29
jul
Gotlands Släktforskarförening

04
aug
Västerbergslagens Släktforskare

06
aug
Västra Mälardalens Släktforskare

13
aug
Eksjöbygdens Släktforskarförening

15
aug
Lidköpingsbygdens Släktforskarförening

19
aug
Värmlands Släktforskarförening

20
aug
Sällskapet Släktforskarne Fagersta

24
aug
Boden-Överluleå ForskarFörening

24
aug
Söderslätts Släkt- och Hembygdsforskarförening

Rötterbokhandeln

sommarkampanj

Användarbetyg: 0 / 5

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

Rutger von AschebergLennart Palm är ett namn som framför allt lär klinga bekant för fans av Melodikrysset. Vid sidan av den karriären intresserar sig musikern för gamla gravvalv - en hobby som nyligen ledde fram till en spännande kistöppning i Göteborg.

Kistan i fråga tillhör greven och Rutger von Ascheberg. Han begravdes den 26 augusti 1694 i Tyska kyrkan i Göteborg, en plats där kistan stått ända fram till i dag.

Lennart Palm var den som tog initiativet till att den skulle restaureras.

-&nbsp"Under årens lopp har man flyttat runt på kistorna en hel del i kyrkan, och 1746 blev den här kistan väldigt skadad i en brand. Efter att den renoverats 1899 ställde man den i solen i gravkoret, och där har den stått sedan dess. Så det fanns lite att göra med den helt klart, säger han.

Innerkista i zink

Inuti den stora silverkistan finns en innerkista i zink där grevens kvarlevor vilar. Innerkistan lyftes ut i samband med öppningen och står kvar i kyrkan.

Ytterkistan har däremot transporterats till en restauratör i Sörmland.

-&nbsp"Han är expert på de här grejerna, så det kommer att bli väldigt fint, säger Lennart Palm.

Rutger von Ascheberg föddes 1621 på godset Berbonen i Lettland och kom att delta i många av 1600-talets krig. Restaureringen av hans kista väntas enligt Lennart Palm bli klar i oktober i år.

-&nbsp"Först trodde vi på september, men det här gamla 1600-talssilvret kräver lite extra tid, säger han.

Konsert med Lill-Babs

Det var när Lennart Palm gjorde en kyrkokonsert tillsammans med Lill-Babs som hans intresse för gravvalv väcktes. En vaktmästare visade honom kyrkans valv, och på den vägen är det.

-&nbsp"Nu föreläser jag en hel del om det här, bland annat för släktforskarföreningar. Det är över huvud taget kul med stormaktstiden, folk var så himla skojiga då, säger Lennart Palm.

Bild ovan: Rutger von Ascheberg - litografi av Alexander Clemens Wetterling efter ett porträtt av David Klöcker Ehrenstrahl
Bilder nedan: Kistöppningen i Göteborg - foton av Lennart Palm

ascheberg1

rutger2

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button