Anbytarforum

Rötterbloggen

Eva Johansson
21 juli 2018
I det här huset bodde båtsman nr 74 i Bäls socken på Gotland, från omkring 1862 till 1894 när båtsmanshållet blev vakant och Indelningsverket sedan las ner. Fler bilder längre ner. Alla foton: egna bilder, tagna midsommarafton i år.Båtsmanstorpet har...Läs mer ...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

21
jul
Västerbergslagens Släktforskare

21
jul
Värmlands Släktforskarförening

21
jul
Värmlands Släktforskarförening

29
jul
Gotlands Släktforskarförening

04
aug
Västerbergslagens Släktforskare

06
aug
Västra Mälardalens Släktforskare

13
aug
Eksjöbygdens Släktforskarförening

15
aug
Lidköpingsbygdens Släktforskarförening

19
aug
Värmlands Släktforskarförening

Rötterbokhandeln

sommarkampanj

Användarbetyg: 0 / 5

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

jonasÖver en miljon gamla tidningssidor finns nu fritt tillgängliga i den digitala tidningstjänsten hos Kungliga biblioteket, KB.

Det rör sig alltså om sidor som är från 1901 eller tidigare - den tidpunkt där KB för närvarande drar sin gräns för vilka sidor man av upphovsrättsliga skäl visar fritt på nätet.

För närvarande pågår digitaliseringen med hjälp av pengar från Riksbankens jubileumsfond, och det går snabbt framåt. På bara ett par månader har 200 000 sidor digitaliserats och nu har alltså miljonvallen sprängts.

- Digitaliseringsmaskinerna uppe i Fränsta går för högtryck. Det känns kul att vi kan hålla det här tempot, säger Jonas Ahlberg som arbetar med digitaliseringen på KB.

Kompletteringar i höst

De 10,2 miljoner kronor man fått från jubileumsfonden är öronmärkta till digitalisering av sidor som kan visas fritt. De räcker ungefär till årskiftet, då 1,5 miljoner fria sidor ska vara digitaliserade och klara. Det är en fjärdedel av de sidor från 1901 eller tidigare som finns i KB:s samlingar.

Under senhösten kommer man enligt Jonas Ahlberg framför allt att jobba med kompletteringar, det vill säga enstaka sidor och nummer som saknas.

- Sedan är de här pengarna slut, och då måste vi ha gjort klart med ny finansiering för fortsatt digitalisering under 2018 och framåt. Det tar mycket tid att leta pengar, säger han.

Diskussioner förs ständigt med potentiella finansiärer, men inget är klart. Jonas Ahlberg säger sig dock vara optimist och hoppas att man ska hitta de pengar som krävs för att fortsätta arbetet i samma snabba takt som nu.

Upprop pågår fortfarande

Parallellt pågår Sveriges Släktforskarförbunds upprop för att de digitaliserade tidningarna ska släppas fria ända fram till år 2000 - en debatt som Jonas Ahlberg välkomnar.

- Det är en fråga som berör väldigt många, givetvis. Det är som det är just nu, men jag tycker det är bra att man lyfter frågan, säger han.

Missa inte att skriva på och sprida uppropet om du inte redan gjort det!

På bilden: Jonas Ahlberg

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button