Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
18 april 2024
Ibland kan mina texter handla om det som hände för riktigt länge sedan, ibland ligger det närmare i tiden och just den här texten ligger väldigt nära nutid och till och med en bit in i framtiden. Släktforskning ska kanske inte handla om framtiden, me...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

20
apr
Öppet Hus

Västerbergslagens Släktforskare


21
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


22
apr
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


23
apr
Öppet hus - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


23
apr
Jourhavande Släktforskare Flen

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

pask
I dag är det dymmelonsdag - den dag på året som fått sitt namn av traditionen att vira in kyrkklockans metallkläpp med tyg eller byta ut den mot en trästav, dymmel.

Syftet var att markera att påskfriden hade börjat. Dagarna dymmelonsdag, skärtorsdag, långfredag och påskafton var länge en period då man varken skulle arbeta eller ägna sig åt glada utsvävningar av något slag.

Inför påskdagens gudstjänst fick kyrkklockan tillbaka till sin kläpp och firandet av uppståndelsen kunde börja.

Ägg, harar och kärringar

Liksom de flesta andra storhelger är det vi i dag kallar påsk ett hopkok av traditioner. Kring ägg och harar har det, som framgår av det franska vykortet ovan, länge funnits en vårlig kult. Förr värpte hönsen bara under den ljusa och varma tiden på året, så efter fastan var såväl suget som tillgången på topp.

Sötsaker har vi ätit i samband med allehanda högtider mycket länge. Traditionen att jaga ägg som gömts av påskharen importerades från Tyskland under tidigt 1900-tal. Dagens påskägg, sprängfyllda med färgglatt lösgodis, är dock ett sentida påfund.

Under 1600-talet trodde man att djävulen bjöd in häxorna till fest på skärtorsdagen. Två sekler senare var de ödesdigra häxprocesserna ett minne blott och traditionen att gå påskkärring hade uppstått. På den tiden var det dock skräniga ungdomar snarare än söta barn som klädde ut sig.

Våldsam ristradition

Påskriset tros för sin del ha sitt ursprung i en gammal sed som gick ut på att mannen i huset piskade tjänstefolk och familjemedlemmar för att påminna dem om Jesu lidande. Denna vålds- och maktutövning ska ha förekommit under 1600-talet, och kanske både tidigare och senare än så.

Långt in på 1900-talet var det i princip förbjudet att roa sig under påskfriden. Det var i varje fall så att biografer och andra nöjesinrättningar höll stängt enligt lag, och Jesus och hans umbäranden var det man förväntades fokusera på. Kanske minns du rentav den enformiga tv-tablån?

Påskstängt till och med 17 april

Nuförtiden är det inte så vanligt att ägna sig åt total stillhet under påsken, men faiblessen för ägg och godis består. Vi på Sveriges Släktforskarförbund och Rötterbokhandeln tar påskledigt från och med i morgon, torsdag, och är tillbaka på tisdag.

Det går förstås bra att beställa från Rötterbokhandeln under tiden som vi håller stängt. Dina beställningar packas och skickas så fort vi öppnar igen.

Tävla med oss hela helgen

Glöm inte bort att delta i ÄttelÄgg! Påsktävlingen som du kommer till genom att klicka på länken ovan pågår till och med måndag. I potten ligger såväl smarriga - och som sagt inte särskilt anrika - påskägg som spännande produkter från Rötterbokhandeln.

Glad påsk!