Anbytarforum

Rötterbloggen

Gästbloggare
16 oktober 2018
Jag har i tidigare bloggar uppehållit mig kring den agnatiska (släktskap räknas endast genom pappan) släktdefinitionen och släktnamn i olika perspektiv. Dessa två brukar hänga ihop så att en i agnatiskt definierad släkt har personerna ofta samma släk...Läs mer ...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

17
okt
Eskilstuna-Strängnäs Släktforskarförening

17
okt
Sollentuna Släktforskare

17
okt
Blekinge Släktforskarförening

17
okt
Kristianstadsbygdens Släktforskarförening

17
okt
Föreningen Släkt och Bygd i Borlänge

17
okt
Lidköpingsbygdens Släktforskarförening

17
okt
Botvidsbygdens Släktforskarförening

17
okt
Götene Släktforskarförening

18
okt
Eskilstuna-Strängnäs Släktforskarförening

18
okt
Södertälje Släktforskarförening

Rötterbokhandeln

Användarbetyg: 0 / 5

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

diplomas1Nu är det återigen möjligt att söka stipendium från Arvid Lundbäcks stiftelse. Projekt som kretsar kring domböcker har extra stor chans att få pengar den här gången.

Fröet till Arvid Lundbäcks stiftelse såddes redan på 1970-talet av Arvid Lundbäck, dåvarande ordföranden i Genealogiska Föreningen.

Tack vare hans framgångsrika uppfinning vidiologen - en mikrofilmsläsare för hemmabruk - kunde en fond startas. I dag är fonden en stiftelse som en gång om året delar ut stipendier till forskningsprojekt som bidrar till att kulturarvet vårdas, förmedlas och förs vidare till kommande generationer.

För att ett projekt ska kunna få pengar från stiftelsen gäller att det ska gagna den vetenskapliga släktforskningen, vara av allmänt genealogiskt intresse och inte handla om en enskild släkt.

Resultatet ska dessutom publiceras på något sätt.

- Men hur det ska publiceras är upp till var och en. Det kan vara i form av en bok eller ett register till exempel, man avgör själv, säger Mats Ahlgren, stiftelsens ordförande.

I år kommer man att kika extra noga på projekt kring domböcker, berättar han.

- Det är många som håller på med det i dag, men man ser väldigt lite resultat. Därför prioriterar vi de ansökningarna, men det går även att söka för annat.

Din ansökan mejlar du till Mats Ahlgren på senast den 1 september 2017.

Ansökan ska innehålla en kortfattad beskrivning av projektets metodik, syfte och mål, samt en ekonomisk kalkyl. Arvid Lundbäcks stiftelse bekostar inte hela projekt, utan kan stå för en del av finansieringen.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button