Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Eva Johansson
20 april 2024
Igår kom senaste numret av tidningen Släkthistoriskt Forum, som ges ut av släktforskarförbundet. Där finns en artikel om som heter "True crime i släktforskningen" och som handlar om att läsa i domböcker och fängelsejournaler. Läs den!Domböcker är sup...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

20
apr
Öppet Hus

Västerbergslagens Släktforskare


21
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


22
apr
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


23
apr
Öppet hus - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


23
apr
Jourhavande Släktforskare Flen

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

lovsta

Lagom till jul har en ny utställning öppnat på Arbetets museum i Norrköping. "Valloner - arvet till svensk stålindustri" heter den, och tar precis som det låter ett samlat grepp om vallonernas historia i Sverige.

Här berättas bland annat om de framgångar för svensk metallindustri som vallonsmidet möjliggjorde, liksom om de samhällsfenomen som den vallonska invandringen banade väg för. Rätt till sjukfrånvaro och semester är ett par exempel på saker som ter sig självklara för oss i dag, men som definitivt inte var det för 400 år sedan.

Digitaliserade arkiv, porträtt och industriella fotografier används för att gestalta det historiska arv som Sverige och Vallonien har gemensamt. Utställningen i Norrköping pågår ända fram till den 14 maj 2017, och museet har öppet alla dagar med undantag för julafton, nyårsdagen och några helgdagar till.

Utforska vallonska anor

I och med att så pass många valloner kom till Sverige på 1600-talet är det i dag många svenskar som har vallonska anor. Samtidigt är det vanligt med släktskrönor om valloner som saknar faktamässig grund. Utgångspunkterna för vallonsk släktforskning är desamma som för släktforskning på svenska anor, men det finns också utmaningar som kräver särskilda metoder.

I Sveriges Släktforskarförbunds handbok "Vallonska rötter" hittar du allt du behöver och lite till. Kunniga skribenter guidar dig igenom jakten på dina vallonska anor, och livsvillkoren på de svenska vallonbruken beskrivs i detalj. Ett perfekt komplement till utsällningen, med andra ord.

På bilden: Vallonsmeder på Lövsta bruk.