Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
18 april 2024
Ibland kan mina texter handla om det som hände för riktigt länge sedan, ibland ligger det närmare i tiden och just den här texten ligger väldigt nära nutid och till och med en bit in i framtiden. Släktforskning ska kanske inte handla om framtiden, me...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

18
apr
Öppet hus - för medlemmar - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


18
apr
Släktforskarjour Ystads stadsbibliotek Ystad

Ystadbygdens Släkt- & Bygdeforskarförening


18
apr
Digital släktforskningshjälp via zoom

StorStockholms Släktforskarförening


18
apr
Öppet Hus med föredrag

Björklingebygdens Släktforskarförening


18
apr
Månadsmöte

Tjust Släktforskarförening


18
apr
Karlstad - Släktforskar-Café

Värmlands Släktforskarförening


18
apr
Johannes Rudbeckius och hans ättlingar

Västerås Släktforskarklubb


18
apr

20
apr
Öppet Hus

Västerbergslagens Släktforskare


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

Shakansjogrenläktforskardagarna 2016 närmar sig nu med stormsteg. De intressanta programpunkterna duggar tätt under arrangemanget som äger rum nu i helgen, 20-21 augusti, på Nolia i Umeå. En av dem är "Häxprocesserna i Ådalen" - en föreläsning som hålls av Kramforsbon och guiden Håkan Sjöberg, och som innebär en djupdykning i ett de mörkaste kapitlen i Sveriges historia.

Kulmen nåddes den 1 juni 1675, då totalt 71 personer halshöggs och brändes i orterna Torsåker, Dal och Ytterlännäs i Ångermanland. Var femte kvinna i pastoratet avrättades den dagen. Håkan Sjöberg kommer i sin föreläsning att berätta mer om hur det kom sig att häxprocesserna startade, liksom om hur det kom sig att just Ångermanland blev särskilt drabbat.

Det här är den största dokumenterade massavrättningen i fredstid som genomförts med stöd av svensk lagstiftning. Totalt avrättades cirka 300 människor för trolldom i Sverige under häxjakten 1668-1676. Ytterligare ett hundratal anklagades och dömdes till mildare straff, så kanske har just du en anmoder som stått anklagad för att vara häxa?

Först 1779 avskaffades straffet för trolldom i lagboken, detta efter att barnvittnenas opålitlighet hade avslöjats under processerna i Stockholm 1676.

Av historien finns alltid mycket att lära, och Håkan Sjöberg menar för sin del att häxprocesserna är mer aktuella än man kanske tror.

- Samma mekanismer som drev fram häxprocesserna finns än i dag i form av främlingsfientlighet och mobbing, säger han.

Håkan Sjöberg håller sin föreläsning på Blomqvist-scenen på lördag klockan 14. På www.sfd2016.se hittar du mycket matnyttigt inför besöket, däribland ett par skisser som hjälper dig hitta de olika föreläsningsrummen och montrarna på Nolia.

Årets släktforskardagar arrangeras av Södra Västerbottens Släktforskare med stöd av Sveriges Släktforskarförbund, och i samarbete med Nolia AB samt huvudsponsorn ArkivDigital. Alla med intresse för släktforskning är välkomna.