Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
18 april 2024
Ibland kan mina texter handla om det som hände för riktigt länge sedan, ibland ligger det närmare i tiden och just den här texten ligger väldigt nära nutid och till och med en bit in i framtiden. Släktforskning ska kanske inte handla om framtiden, me...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

20
apr
Öppet Hus

Västerbergslagens Släktforskare


21
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


22
apr
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


23
apr
Öppet hus - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


23
apr
Jourhavande Släktforskare Flen

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

sydsvenskan loggaDen nya lagen om rätt till assisterad befruktning även för ensamstående i Sverige som trädde i kraft i april i år visar att den nya familjetypen med barn som blivit till med hjälp av en spermadonator är här för att stanna.

Tidningen Sydsvenskan berättar i en artikel om Karin och Maria, som bor i olika delar av Sverige och reste till fertilitetskliniker i olika länder för att bli gravida. När de förstod att de valt samme spermadonator bestämde de att halvsyskonen skulle få ha kontakt.

Kan bli en sorg i framtiden

Att bara känna till den ena halvan av sin släkt kan i framtiden bli en mindre eller större sorg för de barn som blir till med hjälp av en anonym donator. Men kontakten med ett halvsyskon kan ge barnen en större kunskap om sig själva. Därför har Karin och Maria valt att berätta om sina barns fina relation - för att avdramatisera möjligheten att hitta och hålla kontakt med donatorsyskon.

Var sjunde har fått napp

I artikeln berättas också om Scandinavian Seed Siblings, en mötesplats för donatorbarn, deras föräldrar och donatorer. Föreningen har ett matchningsregister för den som söker kontakt med genetiska släktingar och sedan 2009 har den hjälpt närmare femtio familjer att koppla ihop genetiska halvsyskon.

Idag har föreningen omkring 500 medlemmar och av dem har ungefär var sjunde hittat åtminstone ett halvsyskon.

Svårare att söka svenska halvsyskon

I Danmark är det till skillnad från i Sverige tillåtet att donera sperma anonymt. Det gör att barnen inte har rätt att få veta vem som är deras far. Men donatorn är försedd med ett identifieringsnummer som gör det möjligt att söka biologiska halvsyskon.

I Sverige får man inte donera anonymt, men fertilitetsklinikerna här tillhandahåller inte information som gör det möjligt att söka upp halvsyskon, vilket i praktiken medför att barn till svenska donatorer fråntas rätten att söka sina halvsyskon, enligt Karin som intervjuas i Sydsvenskan. Läs mer via länken nedan.

Läs artikeln på sydsvenskan.se