Sveriges dödbok webb

Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
25 april 2024
Häromdagen var jag på en träff, som hade den något kryptiska rubriken ”Oväntade genealogier? Släktforskning, identitet, minne och släktskap i Sverige”.  En del kanske känner igen namnet, och det är faktiskt så att det skrevs en nyhet om det här ...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

26
apr
Besök på Källebacka

Ulricehamnsbygdens forskarklubb


27
apr
Kursledarkurs Steg 1, Göteborg

Sveriges Släktforskarförbund


27
apr

27
apr
Öppet Hus med föredrag

Kristianstadsbygdens Släktforskarförening


27
apr

27
apr
Guidad vandring på Pålsjö kyrkogård i Helsingborg

Helsingborgs Släktforskare- & Bygdeförening


27
apr
Öppet hus: Att komma igång med sin släktforskning

Gästriklands Genealogiska Förening


29
apr
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

För dig som planerar en resa till Stockholm i sommar är ett tips att besöka Riddarhusets nya utställning.

Utställningen, med temat Axel Oxenstierna och Gustav II Adolf pågår 2 juni - 30 september. I Lantmarskalksvåningens nya montrar visas helt unika, stormaktstida handlingar upp. Bland andra Gustav II Adolfs konungaförsäkran – ett av Sveriges rikes och inte minst den svenska adelns viktigaste dokument.

I utställningen ingår även porträtt och minnesmedaljer samt ett unikt mynt präglat i Würzburg efter Gustav II Adolfs död.

Nyckelfiguraxel oxenstierna fixad

Axel Oxenstierna har kallats Sveriges mest framstående statsman genom tiderna. Vid Gustav II Adolfs trontillträde verkade Oxenstierna för att adeln skulle få en hög politisk ställning och detta blev grunden till den svenska ämbetsstaten. I utställningen återfinns adelsprivilegier, som var ett kontrakt mellan monarken och adeln. I utbyte mot sina statsbärande tjänster garanterades adeln politiska och ekonomiska särrättigheter gentemot de övriga stånden, förmåner som tidigare krävde bistånd i krig men som även kom att gälla tjänsteadeln i förvaltningen.

Genom den nyinförda institutionen Riddarhuset blev Ridderskapet och adeln en organiserad kraft att räkna med.

Öppet vardagförmiddagar

Riddarhuset är väl värt ett besök. För dem med adliga grenar i släktträdet är det kanske särskilt intressant att besöka den berömda riddarhussalen – där i princip alla adelssläkters, fortlevande och utdödas, vapenskölder täcker väggarna.

Riddarhuset har utökade öppettider under sommaren. Den 30 juni till den 25 juli är det öppet vardagar 10.30 - 12.30. Inträdet är 60 kronor, för pensionärer 40 kronor.

Läs mer på www.riddarhuset.se