Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
18 april 2024
Ibland kan mina texter handla om det som hände för riktigt länge sedan, ibland ligger det närmare i tiden och just den här texten ligger väldigt nära nutid och till och med en bit in i framtiden. Släktforskning ska kanske inte handla om framtiden, me...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

20
apr
Öppet Hus

Västerbergslagens Släktforskare


21
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


22
apr
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


23
apr
Öppet hus - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


23
apr
Jourhavande Släktforskare Flen

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

Herrstugan i KristofersPå Unescos världsarvslista finns allt ifrån Grand Canyon till Citadellet på Haiti och numera även de svenska hälsingegårdarna.

I Sverige finns idag 15-talet världsarv listade och flera av dem är platser med en folklig byggnadstradition.

Exempel på det är Gammelstads kyrkstad i Luleå, som är den största bevarade kyrkstaden i norra Skandinavien. Laponia i Norrbotten är Sveriges största världsarv och det enda i Norden som utsetts på grund av såväl natur- som kulturvärden. Kultur i form av det långvariga samspel mellan människa och natur som den samiska kulturen med renskötsel och dess historia utgör.

Riksantikvarieämbetet har nyligen publicerat en ny guide till världsarven i Sverige, den finns tillgänglig som PDF på riksantikvarieämbetets webbplats.

Nyligen visades en dokumentär om de världsunika hälsingegårdarna på SVT – Hälsingegårdarna – kampen om världsarvet finns på svtplay till och med den 22 juni.

Bild: Salen i Kristofers, Stene Foto: Lars Lööv. Bildkälla: Länsstyrelsen Gävleborg