Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Eva Johansson
20 april 2024
Igår kom senaste numret av tidningen Släkthistoriskt Forum, som ges ut av släktforskarförbundet. Där finns en artikel om som heter "True crime i släktforskningen" och som handlar om att läsa i domböcker och fängelsejournaler. Läs den!Domböcker är sup...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

21
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


22
apr
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


23
apr
Öppet hus - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


23
apr
Jourhavande Släktforskare Flen

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


23
apr
Släktforskarjour Biblioteket Blentarp

Ystadbygdens Släkt- & Bygdeforskarförening


23
apr
Släktforskarcafé Vingåker

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

Under september månad varje år arrangeras European Heritage Days runt om i Europa. I Sverige äger Kulturarvsdagen alltid rum den andra söndagen i september och varje år med ett nytt tema. Runt om i landet bjuds allmänheten in till kulturhistoriskt intressanta platser och byggnader – och historierna kring dessa berättas. i Sverige är det Riksantikvarieämbetet som samordnar i samarbete med Sveriges Hembygdsförbund och Arbetslivsmuseernas samarbetsråd.

Kulturarvsdagen 2014 firas i Sverige den 14 september i år. Släktforskarföreningar kan förstås bjuda in till aktiviteter under Kulturarvsdagen då släktforskning lyfter fram mycket viktiga delar av vårt kulturarv.

Årets tema »I krigens spår«

För 100 år sedan utbröt första världskriget och 25 år senare inleddes det andra. Kubakrisen hotade att utlösa ett tredje världskrig. Årets tema är högaktuellt även idag. Krigens spår gör avtryck i kulturarvet i Sverige – förr, nu, och i framtiden. Många flyr till andra länder och inte minst till Sverige. Människor med berättelser och minnen som gör avtryck i kulturarvet nu och i framtiden.

Släktforskarföreningar kan till exempel lyfta fram släkthistorier färgade av krig, eller ordna forskaraktiviteter och föreläsningar på temat.

Ta initiativ till nya samarbeten

Vilka minnen, platser och personer gjorde, och gör idag, avtryck i era trakter? Vilka personliga betraktelser finns att berätta om? Vad finns att visa upp i arkiven? Spåren kan följas i allt från förhistoriska byggnader till släktberättelser.

Inför Släktforskningens dag tog flera föreningar initiativ till mycket lyckade samarbetsprojekt med museer och bibliotek. Släktforskarföreningar och hembygdsföreningar har mycket gemensamt - ett tips är att kontakta er lokala hembygdsförening för att se om det finns en möjlighet till ett samordnat arrangemang.

Alla som vill och kan är välkomna att arrangera aktiviteter kring årets tema "I krigens spår" och det kostar inget att vara med.

Är er förening intresserade bör ni komma in med en anmälan till Riksantikvarieämbetets samordnare före den 1 juli. Läs mer om vad det innebär att vara med som arrangör och om hur ni anmäler er på www.raa.se/kulturarvsdagen