Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
18 april 2024
Ibland kan mina texter handla om det som hände för riktigt länge sedan, ibland ligger det närmare i tiden och just den här texten ligger väldigt nära nutid och till och med en bit in i framtiden. Släktforskning ska kanske inte handla om framtiden, me...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

20
apr
Öppet Hus

Västerbergslagens Släktforskare


21
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


22
apr
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


23
apr
Öppet hus - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


23
apr
Jourhavande Släktforskare Flen

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

DNI en artikel i tidningen Dagens Nyheter hävdar Kristina Lindqvist att DNA-tester avslöjar en otäck syn på människan. Men trots sin uppenbara motvilja mot släktforskningens självfokus medger hon att en djupare kunskap om vår genetiska härstamning kan ge en väl behövd förståelse för människors lika värde i en tid då det alltför ofta ifrågasätts.

Ändå anser hon att resonemanget om släktskap som botemedel mot rasism är deprimerande. Och visst kan det medges att det är om inte deprimerande så åtminståne sorgligt att vi måste upptäcka släktskap för att acceptera varandra. Men resonemanget känns lite bakvänt - hade det inte varit mer deprimerande om släktforskning hade haft en motsatt effekt?

Kristina Lindqvists tes tycks vara att släktforskare sätter en alltför stor tro till att våra anfäder berättar om vilka vi är och att intresset i grunden är självupptaget. Bland annat ironiserar hon över det allmänna intresset för Ebba von Sydows släktskap med Gustav Vasa. Något som faktiskt motsäger hennes egen tes - uppenbarligen finns ju ett intresse även för andras anor bland släktforskare.

Är vi våra gener?

Är det verkligen så att vi förväntar oss att släkten ska ge oss nycklar till vår identitet, eller är det annat med släktforskning som lockar?

Varför släktforskar du? Berätta gärna på Sveriges Släktforskarförbunds Facebooksida.

Här kan du läsa artikeln på dn.se