Skillnad mellan versioner av "Spanskamerikansk Släktforskning - Genealogía Hispanoamericana"

Från Wiki-Rötter
Hoppa till: navigering, sök
(Putsning)
(Kontakt)
(11 mellanliggande versioner av en användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
 
[[Fil:SPAM-GEN3.jpg||120px|left|SpAm-Gen's logotyp]]
 
[[Fil:SPAM-GEN3.jpg||120px|left|SpAm-Gen's logotyp]]
'''Spanskamerikansk Släktforskning - Genealogía Hispanoamericana''', förkortat '''SpAm-Gen''' är en förening som bildats för att främja släktforskning i Sverige knuten till de huvudsakligen spanskspråkiga länderna i den amerikanska dubbelkontinenten. Föreningen, som är ansluten till [[Sveriges Släktforskarförbund]], bildades som ett resultat av projektet [[Släktforskning för invandrare (projekt)|Släktforskning för invandrare]] år 2012 och är ännu i sin linda. SpAm-Gen tar emot alla som är intresserade av släktforskning rörande tjugotalet länder i Amerika som är spansktalande eller har betydande befolkningsmängder som har spanska som modersmål. Följande länder berörs: [[Argentina]], Bolivia, [[Chile]], Colombia, Costa Rica, Dominikanska Republiken, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Honduras, [[Kuba]], Mexiko, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Puerto Rico, Spanien, [[Uruguay]], USA och Venezuela.
+
'''Spanskamerikansk Släktforskning - Genealogía Hispanoamericana''', förkortat '''SpAm-Gen''' är en förening som bildats för att främja släktforskning i hela Sverige knuten till de huvudsakligen spanskspråkiga länderna i den amerikanska dubbelkontinenten. Föreningen, som är ansluten till [[Sveriges Släktforskarförbund]], bildades som ett resultat av projektet [[Släktforskning för invandrare (projekt)|Släktforskning för invandrare]] år 2012 och är ännu i sin linda. SpAm-Gen tar emot alla som är intresserade av släktforskning rörande tjugotalet länder i Amerika som är spansktalande eller har betydande befolkningsmängder som har spanska som modersmål. Följande länder berörs: [[Argentina]], Bolivia, [[Chile]], Colombia, Costa Rica, Dominikanska Republiken, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Honduras, [[Kuba]], Mexiko, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Puerto Rico, Spanien, [[Uruguay]], USA och Venezuela.
  
[[Fil:SpAm-Gen-möte2012.jpg|right|300px|SpAm-Gen under bildning våren 2012]]
+
==Stort verkamhetsområde==
Man kan undra över varför föreningen avser att organisera släktforskare med anknytning till ett så stort område. Men den som känner till Latinamerikas historia, inser att det är helt logiskt. Amerika [[Den spanska kolonisationen av Amerika|erövrades]] av spanjorer från ett ganska begränsat område, ofta tillhörande [[Kreoler (criollos)|lågadliga]] släkter, och ofta besläktade med varandra. Bröder och kusiner följdes åt eller splittrades under erövringen, och medlemmar i de stora spanska släkterna spreds över hela dubbelkontinenten. Som ett typiskt exempel på detta kan nämnas att Mexikos erövrare [http://sv.wikipedia.org/wiki/Hern%C3%A1n_Cort%C3%A9s Hernán Cortés] var syssling på mödernet med Inkarikets erövrare [http://sv.wikipedia.org/wiki/Francisco_Pizarro Francisco Pizarro]. Dessutom är släktforskningen i de spanskamerikanska länderna i princip identisk, eftersom man från början var ett och samma administrativa område, helt styrt av den spanska kronan. Det postkoloniala upplägget av folkbokföring och andra administrativa former fungerar också ofta likadant, eftersom man efter befrielsen tog upp influenser från det postrevolutionära Frankrike.
+
[[Fil:SpAm-Gen-möte2012.jpg|thumb|right|400px|Medlemmarna i SpAm-Gen är från Colombia, Spanien, Kuba, Peru, Chile, Uruguay och Argentina. Ännu så länge...]]
 +
Man kan undra över varför föreningen avser att organisera släktforskare med anknytning till ett så stort område. Men den som känner till Latinamerikas historia, inser att det är helt logiskt. [[Den spanska kolonisationen av Amerika|Amerika koloniserades av spanjorer]] från ett ganska begränsat område, ofta tillhörande [[Kreoler (criollos)|lågadliga]] släkter, och ofta besläktade med varandra. Bröder och kusiner följdes åt eller splittrades under erövringen, och medlemmar i de stora spanska släkterna spreds över hela dubbelkontinenten. Som ett typiskt exempel på detta kan nämnas att Mexikos erövrare [http://sv.wikipedia.org/wiki/Hern%C3%A1n_Cort%C3%A9s Hernán Cortés] var syssling på mödernet med Inkarikets erövrare [http://sv.wikipedia.org/wiki/Francisco_Pizarro Francisco Pizarro]. Dessutom är släktforskningen i de spanskamerikanska länderna i princip identisk, eftersom man från början var ett och samma administrativa område, helt styrt av den spanska kronan och den [[katolska kyrkan]]. Det postkoloniala upplägget av [[folkbokföring]] och andra administrativa former fungerar också ofta likadant, eftersom man efter befrielsen tog upp influenser från det postrevolutionära Frankrike.
 +
 
 +
==Föreningens verksamhet==
 +
Så här i början är föreningen koncentrerad till i huvudsakligen två verksamheter, att bilda en fungerande organisation, samt att snarast ordna med resurser så att man kan genomföra släktforskarkurser. Det senare är det svåraste, eftersom medlemmarna måste beställa [[mikrofilm]]ade kyrkböcker av [[mormoner]]na genom [[FamilySearch]], och det har visat sig att det saknas möjligheter för intresserade att forska i grupp. Det fattas helt enkelt kurslokaler med [[läsapparat]]er för rullfilm. Föreningen samlar därför f.n. in läsapparater som av given anledning ställts undan av föreningar och privatpersoner.
 +
 
 +
SpAm-Gen är ännu bara verksam i Storstockholm, men har för avsikt att organisera släktforskning för spanskamerikaner i hela Sverige.
  
 
==Kontakt==
 
==Kontakt==
:Föreningen kan nås genom projektet [[Släktforskning för invandrare (projekt)|Släktforskning för invandrare]] under adress:<br>
+
:Föreningen kan nås under adress:<br>
:'''Släktforskning för invandrare'''
+
:'''''Spanskamerikansk Släktforskning - Genealogía Hispanoamericana''''' (förkortat '''''SpAm-Gen''''')<br>
:''Spanskamerikansk Släktforskning - Genealogía Hispanoamericana'' (förkortat ''SpAm-Gen'')<br>
+
:c/o Donoso, Lammholmsbacken 193, 143 47 Vårby<br>
:Anderstorpsvägen 16, 171 54 Solna<br>
+
:Telefon: 070-641 60 40 eller 08-440 75 55
:Telefon: 08-440 75 55 eller 070-641 60 40
+
: E-post: [[Fil:Jojlinmail.png]]
: E-post: ''j.lintrup@genealogi.se''
+
  
  
Rad 17: Rad 22:
 
[[Kategori:Släktforskarlexikon]]
 
[[Kategori:Släktforskarlexikon]]
 
[[Kategori:Släktforskning i andra länder]]
 
[[Kategori:Släktforskning i andra länder]]
 +
[[Kategori:Genealogiska organisationer]]

Versionen från 2 oktober 2012 kl. 10.09

SpAm-Gen's logotyp

Spanskamerikansk Släktforskning - Genealogía Hispanoamericana, förkortat SpAm-Gen är en förening som bildats för att främja släktforskning i hela Sverige knuten till de huvudsakligen spanskspråkiga länderna i den amerikanska dubbelkontinenten. Föreningen, som är ansluten till Sveriges Släktforskarförbund, bildades som ett resultat av projektet Släktforskning för invandrare år 2012 och är ännu i sin linda. SpAm-Gen tar emot alla som är intresserade av släktforskning rörande tjugotalet länder i Amerika som är spansktalande eller har betydande befolkningsmängder som har spanska som modersmål. Följande länder berörs: Argentina, Bolivia, Chile, Colombia, Costa Rica, Dominikanska Republiken, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Honduras, Kuba, Mexiko, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Puerto Rico, Spanien, Uruguay, USA och Venezuela.

Stort verkamhetsområde

Medlemmarna i SpAm-Gen är från Colombia, Spanien, Kuba, Peru, Chile, Uruguay och Argentina. Ännu så länge...

Man kan undra över varför föreningen avser att organisera släktforskare med anknytning till ett så stort område. Men den som känner till Latinamerikas historia, inser att det är helt logiskt. Amerika koloniserades av spanjorer från ett ganska begränsat område, ofta tillhörande lågadliga släkter, och ofta besläktade med varandra. Bröder och kusiner följdes åt eller splittrades under erövringen, och medlemmar i de stora spanska släkterna spreds över hela dubbelkontinenten. Som ett typiskt exempel på detta kan nämnas att Mexikos erövrare Hernán Cortés var syssling på mödernet med Inkarikets erövrare Francisco Pizarro. Dessutom är släktforskningen i de spanskamerikanska länderna i princip identisk, eftersom man från början var ett och samma administrativa område, helt styrt av den spanska kronan och den katolska kyrkan. Det postkoloniala upplägget av folkbokföring och andra administrativa former fungerar också ofta likadant, eftersom man efter befrielsen tog upp influenser från det postrevolutionära Frankrike.

Föreningens verksamhet

Så här i början är föreningen koncentrerad till i huvudsakligen två verksamheter, att bilda en fungerande organisation, samt att snarast ordna med resurser så att man kan genomföra släktforskarkurser. Det senare är det svåraste, eftersom medlemmarna måste beställa mikrofilmade kyrkböcker av mormonerna genom FamilySearch, och det har visat sig att det saknas möjligheter för intresserade att forska i grupp. Det fattas helt enkelt kurslokaler med läsapparater för rullfilm. Föreningen samlar därför f.n. in läsapparater som av given anledning ställts undan av föreningar och privatpersoner.

SpAm-Gen är ännu bara verksam i Storstockholm, men har för avsikt att organisera släktforskning för spanskamerikaner i hela Sverige.

Kontakt

Föreningen kan nås under adress:
Spanskamerikansk Släktforskning - Genealogía Hispanoamericana (förkortat SpAm-Gen)
c/o Donoso, Lammholmsbacken 193, 143 47 Vårby
Telefon: 070-641 60 40 eller 08-440 75 55
E-post: Jojlinmail.png