Användardiskussion:GH

Från Wiki-Rötter
Version från den 18 december 2010 kl. 13.39 av AndersB (Diskussion | bidrag)

Hoppa till: navigering, sök

Hej och välkommen. Jag fyllde på med lite standardinfo i de härader du skapade och försökte formatera som i andra härader (se tex härader i Jönköpings län). Formateringen av härader kan diskuteras men det har varit lite intresse för sådant. Jag vill gärna att det ser lika ut för alla härader. Skulle gärna skapa en mall men då behövs lite mer åsikter och kunskaper. Jag tog bort kategorin då det inte ingår enskilda härader utan mer generella beskrivningar. Jag har tidigare begärt kategori för härader men inte fått gehör. Hoppas du har lust att bidra med mera, det är lite dålig fart på wikin... --Edis 11 december 2010 kl. 18.48 (CET)


Hej GH! Tanken är att man skall kunna få svar på frågor och information om saker och ting direkt här på wikin. Att enbart lägga ut en förenings namn och en länk vidare till dess hemsida är därför inte lämpligt. Lyft gärna informationsnivån på eventuella kommande artiklar. Mvh --Cognatus 16 december 2010 kl. 23.33 (CET)


Bäste okände Cognatus!
Jag la in Kinds Forskarklubb och Marks Härads Släktforskarförening med en "stubbe". Skrev vilka tidskrifter båda föreningarna ger ut och hur ofta, samt länkade till deras hemsidor. Dessutom skapade jag ett sökord för vardera tidskrift. Det ser jag inte som "att enbart lägga ut en förenings namn och en länk vidare till dess hemsida". Jag skrev helt enkelt det jag visste för stunden utan efterforskning. Skickade sedan en förfrågan till en person i Mark och en i Kind och frågade om de kunde bidra med mer information. Jag skrev några saker som jag tyckte skulle vara bra att ha med och erbjöd mig att själv skriva in informationen.
En wiki betyder att man hjälps åt att bygga upp information. Tråkigt att detta inte gäller här. Jag förstår att jag skulle ha tagit reda på all fakta om MHSF och KFK innan jag skrev något. Med denna nyvunna kunskap att detta inte är en wiki, utan bara råkar ha ett vilseledande namn, förstår jag att mitt tillvägagångssätt anses som "inte lämpligt". I andra sammanhang brukar jag inte lämna ifrån mig något halvfärdigt. Detta ska inte upprepas.
Tråkigt att du tar det på det viset. Det har, vid ett flertal tillfällen, dykt upp enbart länkar ut ur wikin och sedan inte hänt något mer. Ett enkelt sätt att undvika det missförstånd som skett hade varit att skriva under diskussionssidan vad som ämnades göras. Jag tror du har läst in mer i mitt uttryck "inte lämpligt" än vad jag avser. Känner du dig otrevligt behandlad ber jag om ursäkt, det var inte min mening. Jag administrerar här på Wikin och försöker bara jobba för att det blir en bra Wiki.--Cognatus 17 december 2010 kl. 21.08 (CET)
Eftersom du på ett förtjänstfullt sätt har kompletterat min bristfälliga information om MHSF, så låter jag den artikeln vara kvar. KFK och dess medlemsblad tar jag bort.
Med vänliga hälsningar --GH 17 december 2010 kl. 20.40 (CET)


Cognatus! Vad jag kan förstå kan jag inte helt ta bort sidorna över Kinds Forskarklubb, Kindsforskaren och Mark-Rötter, trots att jag har skapat dem. Därför ber jag dig att radera dem. De är alla lika bristfälliga. Radera samtidigt även Skänklingen, eftersom den ändå inte ska bilda en egen sida (se sidans diskussion). Övriga sidor som jag hann skapa har andra redan gjort kompletteringar i, så de bör kunna vara kvar. Däremot har jag nog lagt externa länkar på några andra sidor. Jag ska titta igenom det.
Apropå ordvalet, så var det inte speciellt upplyftande, men det värsta var slutet: "eventuella (min kursivering) kommande artiklar". Den satt fint! Jag hann visserligen bara påbörja mellan fem och tio stycken. Mitt klavertramp berodde på att det i lördags var första gången som jag tittade på Wiki-Rötter och insåg inte att det var fel att påbörja några sidor för att fortsätta en annan lördag eller söndag. När jag såg att det inte fanns något om Kind och Marks härader eller ovannämnda föreningar och deras medlemsblad, Dalsland bortglömt i texten om Älvsborgs län, några språkliga fel med mera, då blev jag inspirerad att börja skriva. Det tog en del tid att sätta sig in i formateringar och tillvägagångssätt, därför hann det inte bli några kompletta alster.
För att nu Wiki-Rötter ska bli "en bra Wiki", är ett tips från mig att det tydligt framgår under Hjälp eller på annat lämpligt ställe att detta inte är en vanlig wiki där man kompletterar efterhand, utan slutför texterna. Det är också viktigt att det finns information som talar om att det under diskussionssidan ska framgå vad den som skapar sidan ämnar göra med den. Speciellt måste det noga poängteras att externa länkar helst inte ska användas. Detta är nödvändiga upplysningar för att andra hågade skribenter inte ska lägga ned tid i onödan och begå samma misstag. Det kommer också att bespara anonyma administratörer onödigt arbete.
Vänliga hälsningar --GH 18 december 2010 kl. 01.08 (CET)
GH, jag ser ingen anledning att radera artiklarna när du nu gjort klart att det finns ambitioner att fylla på med mer text. Men om du absolut vill det kan jag givetvis göra det. Den grundläggande anledningen till att jag gjorde mitt påtalande 16 december 2010 kl. 23.33 är att när en artikel skapas hamnar den per automatik i Nya sidor och drar därmed till sig mer uppmärksamhet än de övriga, för stunden. När då användare går in och kikar på de nya artiklarna tror jag att det ger ett ofördelaktigt intryck om inte artikeln kan stå på egna ben, någorlunda. Jag säger inte att artikeln behöver vara färdig, inte på långa vägar. Men en artikel om en släktforskarförening kan i alla fall innehålla några basala fakta utöver namnet, det är min personliga åsikt.
Vad det gäller formuleringen "eventuella" syftar jag inte på det som skulle fyllas på i de påbörjade artiklarna, utan på andra artiklar om andra ämne, och eftersom jag inte är synsk skrev jag eventuella då jag inte visste om du ämnade påbörja fler artiklar. Lägg inte in någon värdering i det. Det är svårt att med tangentbordets hjälp skriva någon slags konstruktiv kritik utan att mottagaren tar illa vid sig.
Att "externa länkar helst inte ska användas" är nog ett missförstånd, de har givetvis en plats på wikin. Var har du fått det ifrån?
Det jobbas kontinuerligt med att förbättra informationen kring hur arbetet med Wikin sker. Igår natt satt jag och plitade ihop Hjälpsidor:Grundprinciper och jag kommer givetvis ta till mig de saker du skrivit här och försöka förtydliga där det behövs. Sen är det inte otillåtet för icke administratörer att bistå i utvecklandet av styrningen av wikin, tvärtom, är det fler som jobbar med det går det fortare och blir förmodligen bättre när fler får tycka till.
Sen kan jag påtala att jag inte har för avsikt att vara anonym, och är det inte nu längre. Det har tydligen bara inte blivit av att jag skrivit något på användarsidan.Mvh/--Cognatus 18 december 2010 kl. 01.44 (CET)


Cognatus.
När jag genast tog itu med skrivande vid första besöket på Wiki-Rötter trodde jag att jag gjorde något bra. Hade jag förstått att det inte var lämpligt att påbörja artiklar i liten skala, så hade jag förstås inte skrivit. Om de nya artiklarna skulle dragit till sig uppmärksamhet och gjort att någon annan i sin tur hade fyllt på med information, ser jag det som positivt. Det dröjde inte länge efter det att jag påbörjat sidorna om Kinds härad och Marks Härad, innan en administratör kom med synpunkter och tankar för att gå vidare.
Eftersom jag inte har skrivit på någon wiki tidigare behövde jag prova mig fram för att undersöka formatering, disposition med mera. För härader fanns till exempel inte någon färdig mall att använda. Genom att prova mig fram, fick jag en bild, tankar och idéer om hur texter bör läggas upp. Att använda uppslagsböcker i bokform och på dator är en sak, att skriva en annan. Det gäller att komma in i tillvägagångssättet. Under de sju dagar som har gått sedan dess har kvällarna varit fyllda med mitt ordinarie arbete och jag har inte hunnit ta itu med det jag påbörjade.
Nu vet jag vad som gäller och ska inte lämna ifrån mig något halvfärdigt. Mina ambitioner var betydligt högre än så! (Det var därför "eventuella" tog som det gjorde.) För att inte behöva känna någon press vill jag att du tar bort de fyra sidorna jag nämnde tidigare: Kinds Forskarklubb, Kindsforskaren, Mark-Rötter och Skänklingen. Det känns bättre så.
Några av länkarna som jag hade skapat under häraderna Kind och Mark har jag tagit bort eftersom de i allra högsta grad går emot "att man skall kunna få svar på frågor och information om saker och ting direkt här på wikin". När jag skapade dessa länkar, tyckte jag att det både var onödigt och omöjligt att upprepa mängder av information som redan finns överskådligt tillgänglig på annat håll. Ett par har jag dock behållit.
Jag gjorde i alla fall ett försök! :)
Vänliga hälsningar --GH 18 december 2010 kl. 11.16 (CET)
GH, du har helt rätt i att det tar tid att komma in i arbetet med Wikin. Så är det även för oss som administrerar, jag är lika färsk på det som du är på att skriva i en. :)
Du behöver absolut inte känna någon press även om artiklarna skulle ligga kvar, de som finns där nu tycker jag (och även AndersB som rullade tillbaka Kinforskaren och Kinds Forskarklubb igår) håller en bra nivå på en Stubbe. Jag har raderat Mark-Rötter och Skänklingen. Angående externa länkar fungerar de ju som ett utmärkt komplement för den som vill fördjupa sig eller som i fallet med en förening om man vill ta kontakt. Kan vi nöja oss så här så kan vi hjälpas åt att få till något riktigt bra av det här? :)
Mvh--Cognatus 18 december 2010 kl. 11.50 (CET)

Hej! Jag måste hoppa in här och säga att du inte gjort några som helst fel, GH! Du har tom kommit ihåg att lägga in stubbe-markeringen på en artikel som inte är klar. Det är självfallet så att denna wiki är som andra wikis, nämligen att artiklarna inte behöver vara färdiga direkt utan de ska och bör kompletteras efterhand. Jag har som du sett rullat tillbaka det du tagit bort. Jag hoppas verkligen att du vill fortsätta att skriva och utveckla Wiki-Rötter. Du behöver alltså inte ha färdiga artiklar innan du kan skriva.

Lite mer allmänt tror jag vi måste vara lite mindre petiga mot nya användare, och inte fokusera på eventuella fel utan i stället uppmuntra dem att fortsätta och lära sig hur det fungerar. Det har tyvärr redan varit flera användare som har stötts bort av olika anledningar. Där har vi administratörer en uppgift att hjälpa till och inte avskräcka dom nya. Det är min personliga åsikt! AndersB 18 december 2010 kl. 12.34 (CET)

Jag tycker vi ska återställa artiklarna som Cognitus nu tagit bort. Ingen författare äger artiklarna och man kan då inte kräva att de tas bort. Jag har just konstaterat att det inte varit något som helst fel med dem, så de bör vara kvar med stubbe-markering så du eller andra kan utveckla dem vidare. Endast artiklar som helt saknar relevans för Wiki-Rötter ska tas bort. AndersB 18 december 2010 kl. 12.39 (CET)